Цей день в історії Хмельниччини: 25 березня

25 Березня 2019 09:24

Найдавніший документ, що стосується Поділля. Фото: kampod.at.ua

Факти з минулого, які увійшли в історію цього дня.

У 1375 році 25 березня (17 березня за старим стилем) виданий найдавніший документ, що стосується Поділля. Литовський князь Олександр Коріатович видав грамоту Смотрицькому домініканському монастиреві на володіння тією землею, яку раніше дав його брат Юрій. Ця грамота Смотрицькому кляшторові збереглася до наших часів в русько -українському оригіналові й являє собою одну з важливіших історичних пам’яток давнього Поділля. Грамота ця була видана в різних джерелах та дає багато цікавих відомостей щодо історії Поділля.

25 березня 1879 року затвердили статут Славутського кумисолікувального закладу. Він зайняв видне місце в ряду кліматичних станцій і кумисолікувальних закладів Російської імперії. Для створення кумисолікувального закладу князь Р.В. Сангушко у сосновому гаю над річкою Горинь (нині вул. Паперника) побудував біля двох десятків дерев’яних будинків дачного типу. Місцеві мешканці знали цей закритий район як «кумис». Є підстави вважати, що у 1904 році в кумисолікувальному закладі перебувала Леся Українка. З становленням радянської влади на території кумисолікувального закладу до 1941 року існував будинок відпочинку.

Під ранок 25 березня 1944 року Проскурів звільнили від німецько-фашистських окупантів. Запеклий бій точився в усіх куточках міста при підтримці артилерії і масованих ударів з повітря. Атаки на місто почалися одночасно з різних напрямків. Підрозділи 107-го корпусу захопили залізничну станцію, аеродром, обласну, а потім міську лікарні. Через кам’янецький і фельштинський переїзди воїни 2-ї повітряно-десантної дивізії пробились до центру міста, інші військові з’єднання вийшли на Заріччя і форсували Південний Буг (біля нинішнього Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту). Атакований з усіх боків ворог намагався вирватися з міста.
Цього ж дня о 17-й годині після потужного артилерійського удару радянські війська розпочали штурм Кам’янця-Подільського.

У 1955 році 25 березня було створено Кам’янець-Подільське відділення УТОС (Українського товариства сліпих).

25 березня 1971 року в рамках пам’яткоохоронної роботи, яку розпочали в УРСР, виконавчий комітет Хмельницької обласної ради депутатів трудящих затвердив списки об’єктів області, яким надано статус пам’ятників загальносоюзного і республіканського значення. Серед них і ті, що розташовані біля села Рудківці Новоушицького району.

25 березня 2011 року відбувся прилюдний захист дисертації «Міста Подільської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.: соціальна інфраструктура, адміністративний та економічний аспекти», на підставі якого спеціалізована вчена рада Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка одностайно проголосувала: її автору, Сергію Єсюніну, присудити науковий ступінь кандидата історичних наук за спеціальністю – історія України.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua