Правильний догляд за зубами і яснами: відповіді і поради від стоматологів

27 Березня 2019 09:30

Не дарма кажуть, що здоров’я залежить від зубів. Якщо вони не в порядку, страждає шлунок і навіть… серце.

Правильний догляд за зубами починається з гігієни. Чистити їх потрібно 2 рази на день, після їди полоскати рот. Менше цукру і крохмалю – ще одна важлива рекомендація, щоб карієс виникав рідше. І ще: дуже шкідливі для зубів перекуси. Тому що, як правило, між їжею ми купуємо всякі шкідливості накшталт батончиків, а не овочі і фрукти. Замініть шоколадки на банани, яблука і огірки, для полуденка підійде кефір або йогурт, інформуєUkr.Media.

Що робити при підвищеній чутливості зубів? Весь секрет – у правильному виборі зубної пасти

Зуби стають більш чутливими з віком. Якщо ви стикаєтеся з цим, то вибирайте спеціальну пасту для зняття чутливості. Але не забувайте, що гіперестезія (саме так називають лікарі) може бути ознакою карієсу або запалення нерва. Якщо у вас часто виникає карієс, попросіть стоматолога використовувати герметики для жувальної поверхні зубів. Вони закриють фісури – природні поглиблення, в яких накопичується наліт і швидше утворюється карієс. Рекомендуємо зробити запечатування фісур дітям у молочних зубах.

Як харчуватися, щоб зуби були здорові?

Коли ми їмо багато солодкого, на зубах утворюється наліт, який призводить до руйнування емалі. Всьому виною бактерії – причина карієсу. Додайте в меню більше кальцію, не відмовляйтеся від молочних продуктів. Крім молока, кальцію багато в кунжуті, зелені і сардині. Морква і яблука, якщо їсти їх не нарізаючи, а кусаючи зубами, будуть дуже корисні для зміцнення ясен.

Зуби не люблять:

  • солодощі;
  • торти;
  • крекери;
  • чіпси;
  • родзинки.

Після того, як ви побалували себе солодким, прополощіть рот або почистіть зуби. Порада. М’яка щітка не підходить, як і груба: перша не вичищає, друга -дряпає емаль. Ідеальна зубна щітка середньої жорсткості. Міняти зубну щітку потрібно 1 раз на 2 місяці і після кожної ГРВІ.

Догляд за яснами

Корисно привчити себе 4 рази на тиждень полоскати рот відварами трав. Вони добре відновлюють запалені ділянки ясен. Також таке полоскання дезінфікує зуби і попереджає появу карієсу.

Візьміть по 1 ст. ложці листя шавлії, квітів ромашки лікарської, м’яти перцевої і залийте 0,5 л окропу в термосі. Через 15 хвилин перелийте в банку або кухоль і дайте охолонути до кімнатної температури, процідіть і полощіть рот.

Для полоскання рота після їди, для профілактики захворювань ясен, полощуть порожнину рота розчином, що нагадує за складом морську воду. До звичайної теплої води (150-200 мл) додають звичайну сіль (1 ч. л.), йод (2-3 краплі) і трохи харчової соди на кінчику чайної ложки, все збовтують – розчин готовий.

Можна полоскати рот листям петрушки (1 ст. л. на склянку води). Їх потрібно залити окропом і дати настоятися. Полощіть рот оливковою, евкаліптовою олією і олією чайного дерева. Всі вони борються з бактеріями.

Що робити при пародонтиті?

Одного разу ви помітили, що стали кровоточити ясна, а з рота з’явився неприємний запах? Це пародонтит.

Поширені причини запалення ясен:

  1. погана гігієна;
  2. спадковість;
  3. цукровий діабет;
  4. прийом антидепресантів (зменшує відділення слини, на зубах швидше утворюється наліт і каміння).

Якщо у вас виявлена кровоточивість ясен або ясенні кишені, дантист порадить зробити професійну чистку зубів ультразвуком і пропише місцеві антибіотики у вигляді гелів і мазей. Якщо ви хворі на цукровий діабет, отримаєте направлення до ендокринолога і контролюйте рівень цукру в крові.

Не забуваємо про зубні нитки

Хороший помічник в очищенні порожнини рота – зубна нитка. Використовуйте флосс наступним чином: витягніть з касети близько 50 см флоса. Намотайте кінець нитки на середній палець, залишивши вільним відрізок довжиною 2,5 см. Почніть чистку з верхніх зубів, потім переходите до нижніх. Проведіть флосом кілька разів угору-вниз по боковій поверхні зуба. Очистіть всі проміжки між зубами.

Якщо ви не впевнені, що можете якісно почистити зуби, придбайте електричну зубну щітку. Щоб зуби не боліли, звертайте увагу на антибактеріальну активність зубної пасти, яку ви використовуєте. Додатково застосовуйте ополіскувачі – вони очистять зуби там, куди не може добратися зубна щітка. Якщо ви носите брекети – користуйтеся іригатором і йоржиком. Іригатор хороший тим, що він надає лікувальний масажний ефект, попереджаючи хвороби ясен.

І ще: не зловживайте відбілюванням зубів, воно послаблює емаль. Як ні парадоксально – чим темніша емаль зубів, тим міцніша. Можна зробити процедуру відбілювання напередодні важливого заходу. У більшості випадків, на кожен день для краси зубів досить чищення щіткою і флосом.

Будьте уважні до себе – запалення ясен має 70% населення Землі, при чому в розвинених країнах більше людей із захворюваннями пародонту. Це пояснюється тим, що в раціоні, наприклад, африканця більше рослинної їжі. Погана екологія мегаполісу послаблює імунітет, бактерії в роті починають інтенсивно розмножуватися. Погано впливає на ясна не тільки солодке, але і занадто м’яка їжа. Догляд за зубами так само важливий, як і за волоссям, одягом і взуттям.

Слідкуйте за вашими перлинками, не розкусуйте зубами карамельки, нитки, горіхи. В іншому випадку може надломитися навіть коронка абсолютно здорового зуба.

Чи потрібно чистити язик?

Провідний експерт Colgate Sensitive Pro-Relief, лікар-стоматолог, к. м. н. Тихон Акімов, запевняє, що при чищенні зубів не можна забувати про язик. Саме там накопичується найбільша кількість бактерій. Купуйте щітку, на якій із зворотного боку є спеціальний очищувач для язика.

Що робити, якщо у мене острах стоматологів?

Такий стан знайомий багатьом, в медицині він називається дентофобією. Буває, що страждаючі від зубного болю намагаються лікувати зуби самі травами і навіть пломбувати їх. Їхній страх носить панічний характер, може бути навіть втрата свідомості. Це зовсім інакше, ніж у більшості людей, які лише трохи переживають перед лікуванням зубів. Дентофоби не можуть контролювати свій страх, вони навіть запевняють, що біль вже пройшла. Якщо карієс не лікувати, це може призвести до втрати зуба.

Причини дентофобії:

  • низький больовий поріг;
  • негативний досвід відвідування стоматолога в минулому.

Потрібна робота з психологом, особливо, якщо було невдале відвідування дантиста в дитинстві. Буває, що причина страху лікування зубів сором: людина занадто запустила своє здоров’я і відчуває незручність. У жінок це зустрічається рідше, все-таки ми на багато що йдемо заради краси, але з цього правила є винятки.

Якщо ви хочете повністю позбутися страху самостійно, то попросіть друга або родича бути присутнім під час лікування зубів. Ви не самотні у своїй проблемі. Приблизно кожна 6 людина відчуває сильну тривогу при відвідуванні дантиста. Так, таку поведінку дуже складно пояснити логічно. Тим не менш, контролювати страх не виходить. В результаті, страждають серце, горло, шлунок. Хворий зуб – джерело хронічної інфекції.

Найбільш серйозні порушення при запущеному стані зубів виникають з боку імунної системи. Можлива поява аутоімунних реакцій. Беріть з собою на роботу зубну щітку і флос. Якщо у вас встановлені брекети, регулярно відвідуйте стоматолога-гігієніста для професійного чищення порожнини рота. Вона робиться содою, ультразвуком або їх комбінацією.

Як допомогти дитині не боятися лікувати зуби?

З дітьми ще складніше, тому що вони не розуміють, як небезпечно не лікувати зубки вчасно. Дуже важливий перший контакт зі стоматологом. Підійдіть відповідально до вибору дантиста, віддайте перевагу фахівцю з дитячої стоматології. Він краще відверне дитину під час огляду. Добре, якщо в клініці є іграшки або можливість подивитися мультфільм.

Особам з проблемою дентофобії стоматологи пропонують проводити будь-які стоматологічні маніпуляції під седацією. Цей метод дозволяє пацієнтові абсолютно заспокоїтися. Ви можете знизити ймовірність захворювання карієсом у дитини, даючи йому менше солодощів і кислих фруктів, ягід. Але все одно відвідуйте стоматолога 2-3 рази на рік. Нехай в меню дитини завжди будуть молочні продукти, квасоля (тільки не у зовсім маленьких дітей), яйця і яблука.

Білосніжна посмішка асоціюється зі здоров’ям, молодістю, багатством. У старовину витривалість і силу людини, її здатність стати гідним продовжувачем роду визначали по зубах. Якщо не приділяти порожнини рота належної уваги, можна захворіти. І навряд чи ви здогадаєтеся, що причиною став карієс. Відвідування стоматолога для профілактики – хороша щорічна звичка. У багатьох клініках огляд безоплатний.

Важливість першого візиту до стоматолога

Вперше відвідати дитячого дантиста потрібно вже в 9 місяців. Якраз до цього моменту вже прорізався перший зуб. І досить часто можна спостерігати в цьому віці таке неприємне явище, як пляшковий карієс. Після першого відвідування можна другий візит запланувати на вік 2.5 роки. Потім дантиста відвідують кожні півроку, але якщо ви бачите, що зуби псуються, потрібно показуватися лікарю частіше. В 4 роки важливо не пропустити порушення прикусу, вони лікуються набагато краще, коли ще немає постійних зубів.

В 2.5 роки дитина вже чітко усвідомлює, що відбувається в кріслі, тому важливо підготувати малюка. Знайдіть в інтернеті анімаційний фільм “У мене чисті зуби”. Не можна говорити фрази на кшталт: “З тобою нічого не будуть робити”. Дитина перестане вам довіряти. Візьміть з собою в клініку улюблену іграшку. Це розслабить і відверне увагу дитини. Або ж візьміть із собою теплий пледик або ковдру.

Джерело: https://ukr.media