2 квітня: це цікаво знати

2 Квітня 2019 10:02

Музика – це скарбниця, в яку кожна національність вносить своє, для загальної користі.
Петро Чайковський

У народі про квітень колись говорили, що він не буває холодніший від березня і тепліший від травня.

Наші пращури у цей день зранку виносили з домів на вулицю яскраві льняні вироби, розвішували їх на тинах, воротах, хвіртках, прикрашали гілки берези. У цей час бувають перші грози (більш ранні бувають 23–31 березня), розпускається сіра вільха, якщо немає морозів. У багатьох птахів на початку квітня починається шлюбний період. Дощ – до врожаю грибів.

За церковним календарем 2 квітня вшановують преподобних Іоана, Сергія, Патрикія та інших, що в обителі святого Сави були вбиті; преподобного Єфросина Сіноєзерського, Новгородського; мученицю Фотину (Світлану), самарянку, її синів мучеників Віктора, нареченого Фотином, та Іосію; мучениць Анатолію, Фоту, Фотиду, Параскеву, Киріакію, Домніну і мученика Севастіана; мучениць Олександру, Клавдію, Євфрасію, Матрону, Юліаніюю, Євфимію і Феодосію; святителя Микиту, сповідника, архієпископа Аполлоніадського.

Іменинники 2 квітня:
Микита, Світлана, Олександра, Марія, Параска.

2 квітня народились:

1905 – Серж Лифар – український і французький артист балету, хореограф, педагог, теоретик балетного мистецтва. Один із найвидатніших танцівників XX ст. Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття».

1924 – Дарія Дяченко – діяч партизанського руху. У роки Другої світової війни була учасницею загону «Партизанська іскра» на Миколаївщині. Загинула від рук окупантів. Герой Радянського Союзу.

2 квітня відзначають:

  • Міжнародний день дитячої книги.
  • Всесвітній День розповсюдження знань про аутизм.

Події 2 квітня:

1722 – у Петербурзі видано царський указ про ліквідацію гетьманства і утворення Малоросійської колегії – органу управління Лівобережною Україною. Складалася з російських воєвод на чолі з С. Веляминовим.

1879 – замах на російського імператора Олександра ІІ. Терорист Олександр Соловйов п’ять разів вистрілив у царя з револьвера, але промахнувся.

1917 – Тимчасовий уряд відмінив національні і релігійні обмеження в Росії. Скасована смуга осілості.

1966 – радянський супутник вперше у світі облетів Місяць.

1967 – у день народження казкаря Ганса Крістіана Андерсена заснували Міжнародний день дитячої книги.

1978 – на американському телеканалі CBS почався показ серіалу «Даллас», який через неймовірну популярність із запланованого 5-серійного фільму переріс у кіноепопею, що тривала 13 років.

1996 – Борис Єльцин і Олександр Лукашенко підписали договір про створення союзної держави.

2004 – у Брюсселі сім країн Східної Європи: Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія та Естонія – приєдналися до НАТО.

Чи знаєте ви, що:

  • Найстародавнішою з відомих рукописних книг давньоруської писемності є Остромирове Євангеліє, переписане в 1056–1057 роках у Києві. Надзвичайно висока майстерність письма і художнього оздоблення цього твору переконливо свідчить, що ця книга не була першою у Київській Русі.
  • Найдавніша друкована кириличним шрифтом книга в Україні, що збереглася до нашого часу, «Апостол». Видана вона 15 лютого 1574 року у Львові Іваном Федоровим. На могильній плиті Івана Федоровича було вирізано, що він своєю працею «друкування занедбале відновив».
  • Найменша у світі книга, створена українським майстром М. Сядристим, має назву «Кобзар». Її площа – 0.6 кв. мм. Вона майже у 19 разів менша від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

«Рідна країна»