Slow Art Day: у хмельницькому музеї організують неквапливе споглядання мистецьких творів

5 Квітня 2019 09:01

Цієї суботи Хмельницький вперше долучиться до міжнародної акції «День неспішного мистецтва». В обласному художньому музеї відберуть кілька творів мистецтва з різних експозицій, на споглядання яких пропонують витратити цілу годину.

«Акція «Slow Art Day» була ініційована ще 11 років тому в США. Цього року ми пропонуємо вперше як хмельничанам, так і гостям міста, долучитися до акції та присвятити більше часу для споглядання одного твору мистецтва, – розповіла директор обласного художнього музею Ольга Долінська. – За різними дослідженнями, споглядання твору мистецтва відвідувачами музею триває від 8 до 17 секунд. Цього дня ми пропонуємо на одну годину залишити буденні справи і зосередитись на глибшому пізнанні мистецтва».

«День неспішного мистецтва» передбачає, що відвідувач споглядає 5 запропонованих творів мистецтва протягом однієї години. Адже внутрішня розмова з твором мистецтва не передбачена для поспіху. Неквапливе споглядання прекрасного має позитивний вплив на здоров’я людини. Від регулярних, хай навіть досить коротких практик «буття в моменті» знижується дратівливість, підвищується здатність зосереджуватись, здатність чути іншого, пізнавати нову інформацію.

У Хмельницькому до мистецької акції долучаться волонтери музею. Студенти-культурологи Хмельницької педагогічної академії познайомлять ближче відвідувачів музею з художниками, чиї твори демонструються наразі в музеї, та самими творами мистецтва.

Акція «Slow Art Day» відбудеться завтра, 6 квітня, у Хмельницькому обласному художньому музеї. Триватиме вона з 15 до 16 години. Вхід до музею під час проведення акції – безкоштовний.

Даша ПАСТЕРНАК