Цей день в історії Хмельниччини: 5 квітня

5 Квітня 2019 08:16

5 квітня 1909 році наслідки стихійної повені завдали значних руйнувань у Меджибожі. Весною 1990 року на території області рівень води в Дністрі та Бузі піднявся до рекордних позначок, під водою опинилися сотні гектарів землі. Жахливими були наслідки у прибузьких районах, в тому числі, у Проскурові. Перебіг подій тієї весни розповідають газети: «22 березня. Повінь у Проскурівському, Летичівському, Літинському повітах набуває величезних розмахів. Від повені на Бузі та Плоскій серйозно постраждав Проскурів. Цілі квартали опинилися під водою, і вулиці перетворилися на справжні річки, сполучення по яких можливе лише за допомогою човнів. Місцева влада була вимушена за допомогою пороху висадити в повітря греблю на Бузі». Врятувавши таким чином Проскурів, за кілька днів викликали катастрофу нижче по течії Бугу, в Меджибожі. Вже 5 квітня місцева преса повідомляла: «Катастрофічна повінь триває в Меджибожі та його околицях. Внаслідок того, що проскурівську греблю висадили в повітря, вода ринула до Меджибожа з такою силою та швидкістю, що всі заходи стримати потік виявилися марними. Крига вмить знесла міст і шлюзи та зруйнувала греблю. Постраждали мешканці прибережних районів, де підтоплено багато будинків та вулиць». Повінь 1909 року на Поділлі тривала до 10 квітня.

А от 5 квітня, 1913 року в місцевій пресі зокрема в кам’янець-подільській газеті «Подолянин» з’явилась реклама абсолютно невідомого тодішнім домогосподаркам пристрою пральки-американки «Колумб».
«Чудо 20 століття. Вдосконалений ручний апарат прачка-американка «Колумб», яка пере білизну повітрям понад 200 одиниць на годину. Величезна економія грошей, часу і праці. Підходить для будь-якої білизни, швидко, чисто і легко, величина менше аршина (71 сантиметр). Ціна апарату за штуку тільки 4 рублі 55 копійок, 3 штуки – 12 рублів».

У 1944 році цього дня була започаткована Кам’янець-Подільська тютюнова фабрика. Директор махоркової фабрики Юхим Швід видав наказ № 1 по підприємству, чим започаткував існування Кам’янець-Подільської тютюнової фабрики. Підприємство діяло з 1944 по 2006 роки. До 1994 року розміщувалося у приміщеннях колишніх казарм фортеці. Спочатку фабрика випускала тютюн, а від 1956 року – цигарки. Потужності підприємства у 1970-х роках становили п’ять мільярдів одиниць щороку. У 1994 фабрику перевели у новозбудований корпус.

5 квітня 1988 року перші тонни арматури вкладено у фундамент блока №2 Хмельницької АЕС. Спорудження другого енергоблоку розпочалося у 1983 і наприкінці 1991 мав відбутися його енергопуск, цьому завадило введення мораторію на будівництво нових АЕС. Спорудження енергоблоку № 2 відновлено у 1993, а 8 серпня 2004 його під’єднали до об’єднаної енергосистеми України. У вересні 2005 блок прийнято до промислової експлуатації.

Цього дня у2 012 році у Хмельницькому відкрили «Вікно в Америку». В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Миколи Островського відбулось офіційне відкриття послом США в Україні Джоном Френсісом Теффтом інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку». Основна місія центру полягає в сприянні взаєморозумінню між США й Україною та забезпечення рівноправного доступу до інформації через книги, програми та інші ресурси усім громадянам. Центр досі працює і запрошує охочих.

Юна МІТРАШКО

 

Джерело: ye.ua