Цей день в історії Хмельниччини: 9 квітня

9 Квітня 2019 15:05

9 квітня 1919 року було здійснено перший в історії української авіації міжнародний авіарейс Проскурів-Будапешт. Проскурів був обраний відправним пунктом з єдиної причини – тут знаходився найближчий до кордонів Угорщини аеродром, який навесні 1919 року перебував в руках Червоної армії. Міжнародна авіалінія Проскурів – Будапешт була організована за ініціативою уряду Радянської України для допомоги революційній Угорщині. Перший авіапереліт здійснив пілот В.Ходорович. Літаки курсували в обидві сторони, перевозили не тільки вантажі, а й пасажирів.

9 квітня 1854 року в Летичеві відбулась одна з найбільших пожеж тих років. «Хмельницькі краєзнавчі студії» розповідають, що тоді селище часто страждало від пожеж, які швидко поширювались, оскільки більшість будинків були дерев’яними. Це стало поштовхом для розвитку у місті страхування. Ця справа практикувалося в основному у євреїв як приватне підприємництво.
А ще в цей період (1880-ті) біля Успенської церкви в Летичеві п’ять разів на рік відбувалися великі ярмарки, відкривали сезон ярмаркування саме 9 квітня. У ці дні до Летичева стікалися торгівці і покупці з навколишніх сіл. Ярмарок гудів, кричав, сміявся, співав, танцював, пив пиво і горілку. На ньому продавали худобу, сільськогосподарський реманент та харчові продукти.

У 1968 році цього дня у Кам’янець-Подільському педагогічному інституті з’явився новий факультет, якщо точніше розформувався старий. Міністерство освіти України видало наказ: у Кам’янець-Подільському педагогічному інституті історико-філологічний факультет розділити на два — історичний і філологічний.

Вночі 9 квітня 2012 року в області вирувала негода. Через шквальний вітер і мокрий сніг без електропостачання залишилися 179 населених пунктів Хмельниччини.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua