Цей день в історії Хмельниччини: 10 квітня

10 Квітня 2019 08:12

10 квітня 1960 року Кам’янець-Подільський відвідав Пилип Поплавський — кавалер ордена Червоної Зірки. Його постать в той час була на піку популярності. Він із трьома товаришами на самохідній баржі, зірваній штормом зі швартування, 49 днів дрейфував у Тихому океані, майже без води та їжі. Врятували їх моряки американського авіаносця «Кірсердж», які помітили напівзатоплену баржу, на якій лежали люди. Фотографія врятованих з ним була надрукована в ті дні в багатьох газетах країни, розміщена на афішних стендах в містах СРСР. У Кам’янці-Подільському Пилип Поплавський того дня розказав подробиці тієї події кам’янчанам, зустріч відбулася на Радянській площі (нині Вірменський ринок).

Цього дня у 1967 році відбулась Друга Подільська історико-краєзнавча конференція. Започатковані конференції у час так званої хрущовської відлиги. Їх проведення обумовлені припиненням репресій і пом’якшенням політичного тиску на духовну сферу після смерті Йосипа Сталіна й розвінчання культу його особи. Перша Подільська історико-краєзнавча конференція, організована Кам’янець-Подільським державним педагогічним інститутом та Хмельницьким історико-краєзнавчим товариством у 1965 році. Конференції сприяли активізації краєзнавчого руху на Поділлі, поглиблюючи головну працю подільських дослідників – історію міст і сіл Вінницької та Хмельницької областей.

10 квітня 2003 року у Кам’янці-Подільському згоріло архівосховище в колишньому Францисканському костелі в Старому місті. Пожежу того дня гасили сім годин у доволі складних умовах: сильний вітер, конструкція самої будівлі, відсутністю у міської пожежної частини спеціалізованої техніки, на яку довелося чекати з Хмельницького. Внаслідок цього вогнем і водою пошкоджено всі без винятку історичні документи, які перебували в архівосховищі. Значну частину архівних фондів втрачено безповоротно. Згодом цю подію назвали «гуманітарною катастрофою». Цікаво що за день до пожежі, 9 квітня, Державний комітет архівів України видає наказ про зупинення діяльності Кам’янець-Подільського міського державного архіву як такого, що не забезпечує умов збереженості документів НАФ.

Сьогодні виповнюється 27 років з дня народження активіста Євромайдану, Героя Небесної Сотні Дмитра Пагора, який загинув 19 лютого під стінами Служби безпеки України у Хмельницькому.

Юна МІТРАШКО

 

Джерело: ye.ua