11 квітня – Кирилів день, свято берези: традиції, обряди та прикмети

11 Квітня 2019 15:27

11 квітня у православному світі вшановують священномученика Кирила диякона Іліопольського. У народному календарі дата отримала назву Кирилів день, Берещеніє – свято берези, інформує Ukr.Media.

Хто такий святий Кирило?

Проживав Кирило у IV столітті у Фінікійському Іліополі. Постраждав від язичників за віру Христову, вони розпороли йому живіт, нутрощі розкидали по землі, а печінку з’їли сирою. За це Господь покарав їх – один осліп, в іншого згнив язик, а третій втратив всі зуби.

Обряди й традиції цього дня

На Русі 11 квітня відзначали свято берези, тому і назвали день Берещеніє. Саме з цією красунею пов’язані головні звичаї і традиції сьогоднішнього дня.

Сік березовий на Берещеніє цілющою силою володіє. Хто сьогодні рано вранці вирушить у березовий гай і соку нап’ється, той буде здоровий та щасливий увесь рік.

Кілька гілочок берези прихоплювали з собою додому:

• вірили, якщо увіткнути їх у дах будинку або покласти на горищі, то житло не постраждає від ударів блискавки;

• у разі хвороби дитини треба легенько вдарити її березовою гілкою, вона і одужає;

• кілька гілочок треба увіткнути в землю на городі, щоб влітку був багатий урожай.

Тим, хто живе в приватних будинках, бажано 11 квітня у дворі посадити берізку. Вона буде відлякувати нечисту силу і залучати в сім’ю благополуччя.

Проведіть генеральне прибирання і позбавте свій будинок від негативу

Наші предки під генеральним прибиранням житла мали на увазі не тільки позбавлення від пилу, сміття та бруду, але і очищення від негативної енергії, негараздів і невдач. Як треба правильно прибирати, щоб і все сяяло, і благополуччя з гармонією в будинку оселилися?

Підкажуть перевірені століттями народні прикмети

1. Ніколи не починайте прибиральні роботи після заходу сонця, інакше виметете або вимиєте з дому здоров’я і достаток.

2. Щоб у будинок не нагрянула біда, під час прибирання не переступайте через ганчірку або швабру.

3. Одночасно з прибиранням не беріться за приготування їжі, інакше в будинку не буде вистачати їжі.

4. Ніколи не прибирайте у великі церковні свята – це гріх. В такі дні належить відпочивати. А порядок треба наводити заздалегідь, щоб зустрічати світлий святковий день у чистоті.

5. У будинку не повинно бути два віника. І вже тим більше не можна одночасно двома віниками в одному житлі підмітати (наприклад, в одній кімнаті дружина мете, в іншій – чоловік). Кажуть, що тоді добро по різних кутах розбігається.

6. Підмітати треба від найбільш далеких кутів до вхідних дверей, так ви всю негативну енергію з житла проженете. Але через поріг сміття не перемітайте, інакше накличете біду. Його треба зібрати і винести.

7. Не варто розпочинати прибирання, якщо хтось з домочадців у цей день поїхав або знаходиться в дорозі. У народі вірили, що так можна вимести або вимити його з дому, в дорозі трапиться біда, і людина не повернеться.

8. Якщо у вас в родині незаміжня дочка і приходили свати, то після їх відходу ні в якому разі не беріться за прибирання в будинку, інакше весілля не відбудеться. Нічого страшного не буде, якщо відкладете наведення порядку до завтрашнього дня.

9. Велике прибирання треба планувати на спадаючий Місяць, бруд і все погане буде краще йти.

Дуже важливо, щоб ви могли образно мислити. Витираючи і витрушуючи пил, підмітаючи і викидаючи сміття, навіть змінюючи пилозбірник в пилососі, уявляйте, що разом з ними ви зібрали і назавжди викинули зі свого будинку проблеми, невдачі та хвороби.

Народні прикмети 11 квітня

Якщо сьогодні грім гримить, значить, скоро похолодає.

В цей день поспостерігайте за деревами. Якщо першою до 11 квітня опушилась берізка, значить, очікується посушливе літо, а якщо перша зазеленіла вільха – віщує дощові літні місяці.

Джерело: https://ukr.media