Цей день в історії Хмельниччини: 12 квітня

12 Квітня 2019 08:23

12 квітня 2014 року хмельничани долучилися до всеукраїнської акції «Ланцюг єднання». Не стримали їх від участі у «жовто-блакитній» акції ні дощ, ні вихідний день. На Проспекті миру, по вулиці Кам’янецькій, на Проскурівській та інших вулицях міста молодь вийшла з українською символікою, щоб об’єднати не лише Хмельницький, а й всю Україну. Організатори акції, молоді активісти по всій Україні таким чином прагнули об’єднати країну зі Сходу на Захід, з Півночі на Південь.

12 квітня 2013 року з офіційним візитом на Хмельниччину завітав Надзвичайний і Поважний Посол Республіки Польща в Україні пан Генрік Літвін та Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці пан Кшиштоф Свідерек. Вони відвідали декілька міст області. На зустрічі з першими особами області гості спілкувалися про можливості співпраці, інвестиції, поточні проекти та туристичну галузь.

12 квітня 1944 року у Кам’янці-Подільському в міському театрі імені Шевченка поставлено оперу Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» з участю відомого камерного співака Бориса Гмирі.

12 квітня 1917 року відбулися збори духівництва Проскурівського повіту. На зборах до панотців, звернувся один із лідерів національного руху М. Стаховський, він наголосив про важливість українізація православної церкви. Серед усіх громадсько-суспільних подій, що відбувались у цей період у місті, виокремлюється надзвичайна активізація українського життя, що відбулось вперше за всю новітню історію Проскурова.
Цього ж дня відбулися загальні збори Проскурівської української громади, на яких, крім духівництва, було багато представників з-поміж селян та місцевої інтелігенції. Збори ухвалили низку рішень, найголовніші з яких оприлюднили у центральній пресі. Серед них: долучитись до загальноукраїнського руху, церковні суми повернути на купування українських книжок для продажу їх народу, євангеліє та промови в церквах повинні бути українською мовою та звернення до кооперативів, щоб прибутки від операцій оддавали на українські справи. Також на зборах було вирішено на Юрія в кожній церкві відправить панахиду по Тарасу Шевченко.

12 квітня 1795 року Указом імператора Павла І на Поділлі була заснована православна єпархія з найменуванням Брацлавської та Подільської, згодом перейменованою на Подільську та Брацлавську. Першим єпископом Подільським та Брацлавським був призначений архімандрит Донського монастиря Іоаннікій (Никифорович-Полонський) родом із Полонного, який зробив багато по влаштуванню єпархії.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua