Цей день в історії Хмельниччини: 6 травня

6 Травня 2019 10:34

Замковий міст 1781 рік . Малюнок архітектора Жана Анрі Мюнца. Фото: bildindex.de

6 травня 1783 року Поділля відвідав Жан Анрі Мюнц відомий французький художник, архітектор та інженер. Митець відвідав Кам’янець, здійснив його топографічний опис та залишив два малюнки. На першому із них зафіксовано кам’яно-земляні укріплення Руських воріт, а на іншому – башту (очевидно Кравецьку), що захищала місто і вірменські квартали з південно-східного боку. Дані малюнки, як і детальні коментарі до них, є цінним джерелом з історії краю.

6 травня 1800 року в містечку Антоніни народився Роман-Станіслав Адам Сангушко. Він був сином видатного польського воєначальника князя Євстахія Еразма Сангушка. Сім’я володіла маєтками на Поділлі, Волині та Брацлавщині, успадкувавши частину маєтностей князів Заславських і Острозьких. Роман-Станіслав Адам Сангушко був серед активних учасників та керівників польського повстання 1830-1831 рр. у складі корпусу генерала Сераковського, за що нагороджений золотим орденом «Virtuti Militari» (25 травня 1831 року). Потрапивши в російський полон, гордо відповів ворогам, що воює «за переконання». Пізніше ці слова були внесені в девіз герба князів Сангушків. Його вважають послідовником так званої волинської економічної школи, бо був одним з ініціаторів-засновників Київського приватного комерційного банку. Перший акціонерний банк відкрив у Славуті та селі Білогородка (тепер Ізяславського району Хмельницької області). У своїх маєтках побудував 5 піско-цукрових, 1 рафінадно-цукровий, чавуноливарний та сталеплавильний заводи, завод сухої хімічної дистиляції смоли. 1848-49 роках славутчанин розробив план раціонального використання лісових угідь за австрійською системою, впроваджував вигідні новинки він і в сільське господарство.

У 1818 році 6 травня (24 квітня за старим стилем) російський імператор Олександр І відвідав Поділля. Спочатку він побував у маєтку графині Ржевуської, яка володіла селом Григорівкою поблизу міста Старокостянтинова (тоді Волинська губернія). Звідти повернув до Кам’янця-Подільського, куди прибув вже пізно ввечері. Краєзнавець Олег Будзей у своїх роботах писав що того дня у Кам’янці на честь приїзду Олександра І настільки ілюмінували ратушу, що від цієї ілюмінації вона вночі згоріла.

Минулого року цього дня попри те, що офіційного розпорядження від міськради щодо початку купального сезону у Хмельницькому ще не було, містяни вже на повну засмагали та купалися.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua