П’ять громад об’єдналися заради розвитку туристичних маршрутів Хмельниччини

7 Травня 2019 09:23

Окрім екскурсій у цікавинки громади, смаколиків на природі та масштабної презентації туристичних «родзинок», під час відкриття турсезону, п’ять громад – Дунаєвецька міська, Дунаєвецька селищна, Новоушицька, Городоцька, Чемеровецька – підписали меморандум про співпрацю у напрямку розвитку туризму на їх територіях.

“Ми розглядаємо нашу громаду як туристично привабливу територію, адже маємо багато історичних та природних пам’яток, які варто показати туристам. Тому зараз активно співпрацюємо в цьому напрямку з туроператорами. Хочемо перетворити Дунаєвеччину на своєрідний туристичний майданчик на шляху до Кам’янця-Подільского, залучити край до туристичних маршрутів”, – каже голова громади Веліна Заяць.

У Дунаєвецькій громаді кажуть, розробили і презентували три повноцінних маршрути на різні теми. По-перше, є що подивитися у самих Дунаївцях, які назвали «маленьке місто з великою душею». Тут і колишній монастир капуцинів, який розташований у самому центрі міста, і мурований костел XVII століття, і палац із флігелем та парком, і лютеранська кірха, і палац Красінських.

Ще один маршрут пролягає від Дунаєвець, через Голозубинці із їх костелом Непорочного зачаття Діви Марії, старим млином та маєтком Зигмунда Скибневського, до водоспаду Бурбун та джерела із цілющою водою.

Третій маршрут – до Миньковецької держави, зі своїми «прикордонниками» і «валютою». Саме цей маршрут і можна продовжити до сусідньої Новоушицької громади і відвідати Отроків, у якому продовжується історія Миньковецької держави. Адже відомо, що у 1736 році Миньковецький ключ купив польський магнат Войцех Мархоцький. У 1788 році село Отроків отримав у спадщину племінник Войцеха Мархоцького — Ігнатій. Найбільшого розквіту Отроків досяг за часів Миньковецької держави і вважався найрозкішнішою резиденцією графа Ігнатія Сцибор-Мархоцького.

«Отроків – це одна із родзинок нашої громади, там проводять фестивалі і приїздять туристи. Меморандум, який ми підписали із Дунаєвецькою громадою підсилить наші зусилля у розвитку туристичних родзинок у наших громадах і дозволить не лише популяризувати ці історичні, унікальні пам’ятки, але й спрямовувати зусилля, щоб їх зберегти», – каже голова Новоушицької громади Олег Московчук.

Голови інших громад, які підписали меморандум про співпрацю зізнаються, що спільно працювати над розвитком конкретного напрямку, у данному випадку туристичного, значно легше і ефективніше.

До речі, у ці дні також презентували та «обкатали» велосипедний маршрут «Дунаївці-Рахнівка-Кривчик».

За словами голови громади Веліни Заяць, цей веломаршрут буде популярний, адже Рахнівка – це цікава і малозвідана територія, яку незаслужено минають увагою, а Кривчик і недалеко від траси, і подивитися тут є на що.

«Наша громада й справді з великою душею, багатою історією і гарними враженнями, тому всіх раді будемо бачити. Також запрошуємо вивчати особливості наших пам’яток Хмельниччини, подорожувати нашими шляхами і вивчати нашу історію, яка не менш цікава, аніж європейська», – каже Веліна Заяць.

Алла СОБКО

Джерело: ye.ua