Цей день в історії Хмельниччини: 8 травня

8 Травня 2019 10:39

8 травня 1906 року відбулось перше засідання Подільської “Просвіти”. Організація налічувала тоді 120 членів. На засіданні було обговорено першочергові завдання товариства та обрано Раду “Просвіти”, що складалася з 8 чоловік на чолі з К. Г. Солухою. Своєю головною метою члени товариства вважали “допомогу культурно-просвітницькому розвитку українського народу на Поділлі”. Низький рівень освіченості подолян, утиски української мови, культури та всього, що пов’язане з українством, дали поштовх на визначення основних напрямів та завдань діяльності просвітян, які й були відображені у статуті товариства. Спершу Товариство відкрило кіоск, в якому в базарні дні селяни та міщани могли купити українську пресу та літературу. 1 червня 1906 року розпочала свою діяльність і просвітянська бібліотека. Через декілька днів Товариство влаштувало перше українське гуляння.

8 травня 1985 року в Славуті відкрито новозбудоване двоповерхове приміщення Музею історії партійної та комсомольської організацій Славутчини, споруджене за проектом хмельницького архітектора Н.В.Чекерди. З 1 січня 1989 року музей отримав статус державного та став філіалом Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Вже в 1996 році Музей історії партійної та комсомольської організацій змінив свою назву на “Славутський історичний музей”. На сьогодні експозиція музею містить понад 3 тисячі експонатів.

8 травня 2014 року вперше в історії України на офіційних заходах з приводу річниці закінчення Другої світової війни використали не гвардійську стрічку, а зображення червоного маку. Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.
У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам’яті та примирення, який відзначається 8 травня. А червоний мак офіційно став символом пам’яті жертв військових та цивільних збройних конфліктів. Вперше його використали для вшанування пам’яті американських солдатів, які загинули у Першій світовій війні. А сьогодні з цим символом вшановують полеглих у Другій світовій війні у більшості країн Західної Європи, особливо у Великій Британії, а також США, Канаді та Австралії. Також 8 травня започатковано символічну подію “Перша хвилина миру”.

8 травня 2015 року на Славутчині встановили меморіальну дошку на честь загиблого воїна АТО Володимира МарковськогоЗнак з’явився на фасаді Улашанівського НВК Славутського району, де він навчався. 26-річний капітан Володимир Марковський був командиром 1-ї десантно-штурмової роти 95-ї аеромобільної бригади. Його позивний «Кіборг». Загинув Володимир в ніч з 18 на 19 січня 2015 у боях за донецький аеропорт. Він урятував життя бійцеві, пожертвувавши своїм, евакуював поранених у районі Донецького аеропорту, коли ворожий вогонь знищив його машину.

Минулого року 8 травня на Всесвітній Гімназіаді в Марокко спортсмени з Хмельниччини вибороли нагороди. Три золотих, дві срібних та чотири срібні медалі – такий доробок спортсменів нашої області, які захищали честь України в трьох видах спорту. У боксі чемпіоном Гімназіади став кам’янчанин Віктор Бойко. А хмельничанка Марія Лусте стала срібною призеркою змагань. Бронзову нагороду здобув вихованець хмельницького “Авангарду” Денис Салабай.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua