В музеї Шевченка «Хата на Пріорці» відбулось відкриття відновленої Тарасової криниці

23 Травня 2019 07:41

В літературно-меморіальному будинку-музеї Шевченка «Хата на Пріорці» відбулось відкриття відновленої Тарасової криниці та упорядкованої території саду. Подія приурочена до Дня пам`яті Тараса Шевченка, який традиційно відзначається 22 травня — в день, коли поета перепоховали в Каневі на Чернечій горі.

Ініціатор заходу, засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко висловив подяку за активну участь у реалізації чергового Шевченківського проекту Фонду Руслана Голуба, підприємцю Олегу Герасимчуку та ректору НУБІП Станіславу Ніколаєнку.

«Для нас важливо, щоб місця, пов`язані з життям великих українців, були відвідуваними та використовувались для пропагування українського світу. Наш фонд «Рідна країна» вже давно допомагає Шевченківському Києву. Ми допомагали будинку Шевченка, що на Майдані; встановили пам’ятний знак у Києво-Печерській Лаврі, а нині опікуємося місцем, де він жив  протягом двох тижнів під час свого останнього приїзду  до України  в 1859 році. Наша команда вирішила максимально відтворити вигляд території за часу, коли тут жив Тарас. Коли розпочали відновлювати  криницю –  зрозуміли, що це зовсім не легка справа, оскільки час плине, клімат змінюється, вода йде вглиб. Тож аби дістатися води, нам довелося поглибити криницю на 10 метрів. Також ми оновлюємо фруктовий сад, облаштовуємо територію –  щоб усі бажаючі могли на природі послухати лекції про Т.Шевченка та скуштувати фруктів і води  в  його саду.»

Захід також відвідали Народні артистки України Наталя Сумська та Жанна Боднарук. Серед гостей також були відомий вчений-шевченкознавець Сергій Гальченко, декан юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Іван Гриценкота директор Національної бібліотеки для дітей України Алла Гордієнко.

Джерело: ridna.ua