Як боротися з мігренню: продукти, які не варто вживати

24 Травня 2019 08:52

Харчові звички, коензим і поживні батончики для здоров’я голови.

1,7-4% дорослого населення світу страждає від головного болю, триваючого 15 або більше днів щомісяця. Це розповсюджена проблема — вражає людей незалежно від району їхнього проживання, віку чи статусу. У неї широкий спектр симптомів: пульсуючий головний біль, нудота, слабкість, запаморочення, затьмарена свідомість, підвищена чутливість до світла, звуків і запахів, а напад може тривати до трьох днів. Експерти вважають, що більшості нападів можливо запобігти, хоча лікування варіюється від людини до людини.

Змініть раціон

Ви можете подумати про невеликі зміни у своєму раціоні, які б сприяли зменшенню мігрені. Наприклад, дослідження, опубліковане у 2014 році в «The Journal Of Headache And Pain» показало, що рослинна дієта може зменшувати кількість нападів мігрені. Для того щоб вибрати підходяще для вас харчування, варто звернутися за консультацією до свого гастроентеролога або дієтолога. Крім того, ви можете зробити генетичний тест, який покаже, які саме продукти можуть бути вам протипоказані.

Уникайте продуктів-тригерів

У кожної людини може бути свій продуктовий тригер, але існує кілька базових елементів, яких варто уникати, якщо ви часто страждаєте від головних болів. Найбільш помітні і часто досліджувані в медичних цілях продукти, що викликають мігрень, — алкоголь і шоколад. Інший поширений фактор — оброблені продукти. Штучні підсолоджувачі, добавки, нітрати, консерванти і навіть глутамат натрію — все це є потенційними тригерами вашої мігрені.

Medical News Today у 2018 році опублікували дослідження, яке також називає тригером зістарений сир, в’ялене м’ясо і копчену рибу. Якщо ви любите готувати їжу в дегідраторі, можливо, саме це і є причиною нападів. А щоб проаналізувати наявність або відсутність зв’язку, достатньо почекати 24 години після вживання будь-якого з цих продуктів.

Запасіться продуктами для профілактики

Навіть попри те, що у кожної людини може бути власна реакція на певні продукти, частина з них входить в так звану «зелену зону». Вчені рекомендують вживати якомога більше продуктів з високим вмістом вітаміну B2 — зазвичай це листові овочі — і коензиму Q10, який міститься в м’ясі, рибі, арахісі та полуниці. Обидва цих елементи задіяні у виробленні мітохондріальної енергії, виробництво якої порушується через мігрені.

Харчуватися тільки цими елементами днями безперервно необов’язково, достатньо з’їсти кілька корисних продуктів в момент, коли ви починаєте відчувати ранні симптоми і відчуваєте «ауру» мігрені.

Приділіть увагу харчовим звичкам

Ще один важливий фактор, що збільшує мігрень, — перепади рівня цукру в крові. Наприклад, якщо ви робите занадто великі перерви між прийомами їжі, це теж може стати причиною вашого головного болю. Фахівці рекомендують вживати білкові продукти кожні три-чотири години. Це можуть бути як шматочки м’яса, так і горіхи або спеціальні закуски, які містять протеїн. Білок дозволяє підтримувати постійний рівень цукру в крові, а ось вживання вуглеводних снеків, навпаки, збільшує коливання.

Запам’ятовуйте свої тригери

Якщо навіть ці методи не допомагають вам знизити кількість і тривалість нападів, подумайте про те, щоб завести спеціальний щоденник для виявлення спускових гачків болю. Записуйте всі зміни, які ви вносите у свій раціон, відзначайте, наскільки сильний біль у вас почався, яких продуктів ви стали уникати останнім часом, а які з’їли більше ніж зазвичай. Комусь це може здатися досить нудною роботою, але її варто провести, якщо ви хочете раз і назавжди позбутися від мігрені.

Джерело: ukr.media