28 травня — Пахом Теплий: історія, традиції та прикмети

28 Травня 2019 07:51

У народі Пахома прозвали Теплим, або Бокигрієм, тому що з його свята встановлювалося справжнє тепло.

Народне свято Пахом Теплий відзначається 28 травня 2019 року (дата за старим стилем — 15 травня). Православна церква в цей день вшановує пам’ять преподобного Пахомія Великого, Єгипетського, Пахом-бокигрій. Назву «Теплий», “Бокигрій” свято отримало за те, що з цього числа починаються по-літньому теплі дні.

Історія

Святий Пахомій — основоположник пустельного життя і першобудівник чернечого гуртожитку в Єгипті. Він жив у III столітті в Фіваїді Єгипетській в сім’ї язичників. Завдяки доброму вихованню та освіті, Пахомій був розсудливим, цнотливим і володів добрим характером.

На військовій службі він познайомився з християнами і дізнався про заповіді Господні, зокрема про любов до ближнього. Це наштовхнуло двадцятирічного воїна на прийняття православ’я і хрещення. Після закінчення служби він пішов у пустелю і став учнем місцевого пустельника Паламона.

Через 10 років чернечих подвигів Пахомій почув голос, за велінням якого побудував обитель неподалік від селища Тавеннісі. Незабаром після смерті наставника Паламона Пахомію з’явився ангел і вручив статут чернечого життя. В обитель приходили ченці і залишалися жити під керівництвом святого. Вони дивувалися його непохитності стосовно себе і милосердю до інших.

Все більше ченців хотіли жити під керівництвом працьовитого наставника. Тому довелося побудувати ще 7 монастирів. Незабаром в тих місцях почалася епідемія, від якої постраждав і святий. Його учень Федір до останньої хвилини не відходив від нього. Він поховав його біля підніжжя гори. Пахомій помер приблизно в 348 році.

Традиції

У цей день люди садять пшеницю. Інші культури не рекомендується сіяти, бо вони пропадуть. Також не заведено працювати на землі опівдні, оскільки ніякого пуття від цих справ не буде.

Прикмети та повір’я

  • Яка погода на Пахома Теплого, таким літо буде.
  • Насичений червоний обрій на сході віщує спекотне літо з частими пожежами.
  • Дощ і вітер східний кажуть про те, що негода скоро припиниться.
  • Якщо день теплий, то рибалка буде хорошою.
  • В небі після дощу видно веселку — негода більше не повернеться.
  • Ластівка не повертається в колишнє житло — це віщує пожежу. Якщо вона покинула вже насиджене місце — до великої біди.
  • Розорити ластівчине гніздо — великий гріх. Як покарання за скоєне можна осліпнути або втратити когось з рідних.
Джерело: ukr.media