3 червня — Оленин день: історія, традиції та прикмети

3 Червня 2019 10:30

 В це свято дівчата моляться святій Олені, щоб вона подбала про їх долю.

Народне свято Оленин день відзначається 3 червня 2019 року (за старим стилем — 21 травня). За церковним календарем це дата вшанування пам’яті святої рівноапостольної Олени Константинопольської, цариці.

Історія

Рівноапостольною святу Олену називають за подвиги перед Церквою і зведення християнської релігії в статус державної. Православні хроніки стверджують, що цариця Олена знайшла Животворящий Хрест Господній (на якому був розп’ятий Ісус Христос) і біля місця знаходження побудувала храми і церкви.

Приблизні роки життя святої Олени: 248-250 — 328-330. Вона народилася в простій сім’ї в невеличкому місті Дрепан (Мала Азія). Вийшла заміж за префекта Галлії Констанція Хлора. У 272 році вона народила сина Костянтина. В результаті війн, змов і повстань він став єдиновладним римським імператором. Костянтин переніс столицю у Візантію (яку перейменував у Константинополь) і проголосив християнство основною релігією.

Коли Олені виповнилося 80 років, уві сні їй було дано вказівку відправитися в Єрусалим і відкрити людству те, що до тих пір приховувалося. У 326 році вона знайшла хрест, на якому був розіп’ятий Божий Син. Незабаром після здобуття великої знахідки Рівноапостольна цариця Константинопольська померла.

Традиції та обряди

В це свято дівчата моляться святій Олені, щоб вона подбала про їх долю.

У Оленин день люди сіють ярі злакові культури, ячмінь і гречку, садять огірки. Якщо останні вже дають паростки, господиня повинна таємно поволокти ногою старий личак від порога будинку до огіркових грядок, кинути його там і «заговорити» урожай. Їй необхідно сказати, що огірки повинні так само густо заплестись, як по землі пленталося взуття.

Жінки в цей день не заплітають волосся. Вважається, що якщо їх торкнеться Альона-довгі-льони, то пасма стануть такими ж, як льон — м’якими, довгими і світлими.

Прикмети

  • Якщо в Оленин день непогоже і пішов дощ, значить, восени буде переважати така ж погода.
  • Якщо дощ затягнувся на весь день, і до того ж йде град, значить, 3 грудня піде крупою сніг.
  • З вечора в небі місяць видно в колі — до негоди.
  • На горобині багато цвіту — врожай льону буде хорошим.
  • Зозуля кує — до погожих теплих днів.
Джерело: ukr.media