Устинів день 14 червня: історія, традиції та прикмети свята

14 Червня 2019 09:41

В Устинів день люди спостерігають за вітром і сонцем, за якими судять про врожайність конопель, жита і льону.

Народне свято Устинів день відзначається 14 червня 2019 року (за старим стилем — 1 червня). У православному церковному календарі це дата вшанування пам’яті двох святих з одним ім’ям: Юстина Філософа і Юстина Римського, а також інших мучеників, які постраждали в один і той же час.

Історія

Юстин Філософ народився в кінці I століття в самарівському місті Сихемі. Його батько і мати були язичниками. Вони не визнавали християнства. З ранніх років Юстин захоплювався філософією і, врешті-решт, досяг досконалості в знаннях грецького світорозуміння. Одного разу він гуляв за межею міста, розмірковуючи про життя та істини, і познайомився з монахом. Той відкрив йому християнське вчення і порадив пошукати відповіді в Біблії.

У 30 років Юстин прийняв хрещення і відправився проповідувати по Римській імперії. Незабаром він відкрив училище, в якому розповідав про християнську філософію. В середині II століття Юстин переконав імператора Пія припинити переслідування християн, довів несправедливість і хибність всіх висунутих звинувачень.

Його популярність зросла. Юстина почали почитати. Одного разу один з заздрісників сильно обмовив його перед римським судом. В результаті Юстина піддали катуванням і стратили в 166 році.

В один час з мучеником Юстином Філософом постраждали за свою віру в Ісуса Христа ще кілька християн: Юстин Римський, Харитон, Евелпист, Іеракс, Пеон, Валеріан, Іуст і Харита. Юстин Філософ, який перебував з ними в одній в’язниці, завжди їх підбадьорював і вони відмовилися зробити жертвопринесення язичницьким богам, і їх обезголовили.

Традиції та обряди

В Устинів день люди спостерігають за вітром і сонцем, за якими судять про врожайність конопель, жита і льону. Уважно стежать за напрямком вітру. Східний передвіщає хвороби, а північно-східний — погіршення погоди.

Знахарі і цілителі виходять «пошептати на вітер». Вони читають особливе заклинання вітру, щоб він вплинув на врожай хліба.

Щоб позбутися настирливого залицяльника або розлучитися з нестерпним коханим, потрібно в цей день між його слідом і своїм увіткнути свіжу гілку верби.

Прикмети

  • Ранкова веселка — до дощу.
  • Світанкове сонце бліде — надвечір піде дощ.
  • Якщо на небі хмари, але жовтці не закрили квіти, значить, дощу не буде.
  • Вранці небо чисте і ясне — добре достигне жито.
  • Похмурий ранок віщує урожай ярих культур.
  • В Устинів день забороняється ставити паркан, інакше може статися пожежа.
Джерело: ukr.media