Цей день в історії Хмельниччини: 24 червня

24 Червня 2019 09:20

Фото: з архіву

24 червня 1925 року Подільський губернський архів був ліквідований.Причиною стало те, що у зв’язку новим територіальним устроєм ліквідували губернії. На території теперішньої Хмельницької області були утворені три округи: Кам’янець-Подільська, Проскурівська і Шепетівська.

24 червня, 1936 року на сторінках видання «Більшовицька правда» з’явилась народна творчість Шепетівського району.  Газета виходила у Житомирі, проте авторів зацікавили українські народні пісні, записані в селах Мальованка, Михайлючка, Конотоп і Цмівка Шепетівського району.

24 червня у зоні проведення ООС загинуло троє наших земляків.
24 червня 2014 року під Слов’янськом біля гори Карачун терористи збили український військовий вертоліт “Мі-8”, який повертався з українського блокпоста після виконання завдання. Бойовики, випустивши ракету, зникли в найближчому селі. На борту вертольота був 33-річний Руслан Мазунов, який народився у селі Михайлючка Шепетівського району, а служив у Бродах Львівської області.
Цього дня у 2015 році від отриманих травм під час ДТП у Станично-Луганському районі помер 42-річний боєць АТО з Нетішина Микола Гарбар, служив у прикордонних військах.
24 червня 2017 року у зоні АТО загинув боєць з Красилівського району – Олексій Іщук, військовослужбовець 8 окремого полку спеціального призначення.

У 2016 році цього дня у Хмельницькому відкрили новий пам’ятник, який символізує зародження нової української нації. Скульптуру встановили на проспекті Миру, поблизу ТЦ “Ріко”. Зведена вона до річниці прийняття Конституції незалежної України. Скульптура виготовлена із піщаника, привезеного із Західної України. Над нею художник працював близько 6 місяців. У підніжжя скульптури встановили роз’яснювальну табличку.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua