Цей день в історії Хмельниччини: 8 липня

8 Липня 2019 10:06

8 липня 1980 року Хмельниччина приймала естафету Олімпійського вогню, що мандрував на ХХІІ Олімпійські ігри. Фото: ounb.km.ua8 липня 1941 року німецько-фашистські війська окупували місто Проскурів, село Ружична (нині мікрорайон) та село Тарноруда. В Проскурові фашистські загарбники в передмісті Ракове влаштували табір особливого режиму для військовополонених “Шталаг 355”, в якому за роки окупації знищили близько 60 тисяч осіб. До того ж, були проведені масові розстріли мирних проскурівчан. Проте, із перших до останніх місяців окупації у місті діяла антифашистська підпільна організація, яку очолював Михайло Храновський. Після майже трьох років окупації Проскурів був звільнений 25 березня 1944 року.

8 липня 1980 року Хмельниччина приймала естафету Олімпійського вогню, що мандрував із гори Олімп у Греції до Москви, де мали відбутися ХХІІ Олімпійські ігри. Траса олімпійського вогню нашою областю простяглася більше, ніж на 190 кілометрів. Лише у Хмельницькому було залучено в цій естафеті 332 бігуни на 14 етапах. Факелоносці рухалися вулицями через живий коридор хмельничан у супроводі почесного ескорту (по 22 спортсмени). Графік передачі вогню було розписано буквально до секунди. Кожен факелоносець повинен був пробіги 1 кілометр рівно за 4 хвилини — ані менше, ані більше. Того ж дня з цієї нагоди на стадіоні “Поділля” відбулося велике спортивно-театралізоване свято. Згодом одну з вулиць мікрорайону Гречани назвали в честь Олімпіади 1980 року – Олімпійською.

8 липня 2014 в зоні проведення ООС загинув Юрій Баран. Військовий родом з села Добрин Ізяславського району один із перших записався добровольцем у районному військовому комісаріаті. При формуванні 5-го батальйону «Прикарпаття» виявив бажання очолити його. Загинув у районі міста Амвросіївка Донецької області при виконанні службових обов’язків. Під час перевірки блокпоста розпочався мінометний обстріл. Снайпер влучив майору прямо в скроню.

У 2016 році 8 липня від ворожого фугасу загинув доброволець Анатолій Ковальський. Чоловік тривалий час працював оперуповноваженим у Деражнянському відділі міліції. Після звільнення, пішов добровольцем у зону АТО.

8 липня 2016 року волочиські футболісти стали «срібними» призерами чемпіонату України з футболу. «Агробізнес» з Волочиська – перша команда в історії футболу Хмельницької області, якій вдалося стати призером чемпіонату України серед аматорів. В Умані, де «Агробізнес» сперечався за «золото» першості, команді не вдалося здолати «Балкани» з селища Зоря Одеської області.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua