Панкратій і Кирило 22 липня: історія, традиції та прикмети свята

22 Липня 2019 15:22

Селяни в цей день йшли збирати чорницю. Наші предки любили і шанували цю ягоду, вважаючи, що вона має цілющі властивості.

Народне свято Панкратій і Кирило відзначається 22 липня 2019 року (дата за старим стилем — 9 липня). В церковному календарі це день вшанування двох священномучеників — єпископів Панкратія Тавроменійського і Кирила Гортинського

Історія

Панкратій жив в I столітті. Був родом з Антіохії. Разом з батьками відправився в Єрусалим, коли там був Ісус, щоб отримати його благословення. Там він познайомився з апостолом Петром.

Після смерті батьків юнак влаштувався в одній з печер Понтійського хребта, де вдавався до роздумів і молитов. Там його знайшов апостол Петро і покликав з собою. Незабаром вони опинилися в Кілікії. Там їх зустрів апостол Павло. Петро і Павло призначили Панкратія єпископом Тавроменії.

За багато років його служіння майже всі городяни і жителі навколишніх селищ прийняли християнство. За це язичники озлобилися на єпископа, напали на нього й убили. Так Панкратій прийняв мученицьку смерть в кінці I століття.

Кирило жив в III столітті. Коли імператори Діоклетіан і Максиміан почали переслідувати християн за віросповідання, його заарештували з іншими братами по вірі і кинули в темницю чекати суду. З волі Всевишнього Кирило дивним чином опинився на волі і за наказом Господа відправився в Рим. Там він проповіддю надихнув православних не падати духом і не здаватися.

Коли гоніння знову наздогнали Кирила, він з тією ж місією відправився в Єрусалим. По дорозі йому було видіння, яке вказало на острів Кріт. Там його обрали єпископом за красномовство і непохитну віру в Бога. Десятиліття священнослужитель невпинно наставляв людей на шлях істинної віри, за що в 90-річному віці його обезголовили язичники.

Традиції та обряди

У цей день люди починають збирати огірки.

Господині встають раніше всіх. Поки ніхто не бачить, вони зривають один огірок з нового врожаю, закопують його в затишному куточку городу і дякують сонцю, без якого ні колос не зріє, ні овоч не росте. Такий обряд проводять для того, щоб наступний рік був врожайним.

Прикмети

  • Якщо йде дощ і Місяць молодий (тільки народився), то найближчі дні будуть сухими.
  • Неяскравий Місяць — прикмета затяжних дощів до кінця місяця.
  • Зірки видно, але світять тьмяно — скоро почнеться гроза.
  • Якщо другий дощ пішов на «рогатий» Місяць, то буде багато грибів у лісі.
  • Ягоди суниці почервоніли — строк сівби вівса завершився.
  • Жаб не чути — до похолодання. Якщо вони голосно квакають, то найближчі дні будуть теплими й ясними, а якщо тихо, то дощовими.
Джерело: ukr.media