Цей день в історії Хмельниччини: 30 липня

30 Липня 2019 10:07

У 1919 році цьго дня в Кам’янці-Подільському відбулася нарада керівництва УНР (Української Народної Республіки) і ЗОУНР (Західної Області Української Народної Республіки) за участю місій Франції, Англії і США, яка розглянула остаточний план операції об’єднаних українських армій у напрямі на Київ і Одесу. Головний отаман Симон Петлюра доповів також про план ліквідації більшовицької влади в Україні, виклав вимоги до Антанти щодо озброєння і умундирування 500-тисячної української армії. Він просив місії переконати Юзефа Пілсудського у необхідності нового виступу проти більшовиків.
Водночас, на Поділлі під контролем галичан вже були всі переправи через Бужок – від Ярославки до Орлинців. Західніше переправи контролювали територію Січові Стрільці. Останні також кинулися переслідувати ворога, висуваючись до річки Случ.

30 липня 2013 року у Хмельницькому відкрили оновлений мініфутбольний майданчик у сквері імені Івана Франка. Ремонт обійшовся у триста тисяч гривень. За ці кошти замінили старе штучне поле на нове, вирівняли і пофарбували огорожу.

30 липня в зоні проведення ООС загинуло двоє наших земляків.
У 2015 році підірвався на міні поблизу села Кримське на Луганщині Дмитро Загородній. Військовий родом з Теофіпольського району, служив у 14-й окремій механізованій бригаді. 30 липня молодий чоловік разом із ще одним бійцем виконували завдання зі знешкодження боєприпасів. Під час розміновування ділянки в районі села Кримське Луганської області, пролунав потужний вибух, у результаті якого військові отримали важкі травми. Врятувати життя Дмитру Загородньому не вдалося.
У 2016 році під час несення служби в районі села Олександро-Калинове, Костянтинівський район, Донецької області загинув 45-річний Безейко Олег з Полонського району. Військовий служив у 703-у інженерному полку ЗСУ.

Минулого року 30 липня у Хмельницькому запрацювала виїзна бригада паліативної допомоги. В складі бригади: лікар, медична сестра, соціальний працівник та психолог. При потребі, до бригади залучають і священника, який виїжджатиме за бажанням пацієнта. Робота служби фінансуватиметься з міського бюджету.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua