Цей день в історії Хмельниччини: 6 серпня

6 Серпня 2019 11:59

6 серпня 1807 року у Санкт-Петербурзі видано (25 липня за старим стилем) указ про відкриття друкарень при губернських правліннях, зокрема й у Кам’янці-Подільському. Таким чином у губернії почали видавалися підручники для початкового навчання, календарі, пізніше і періодичні видання. Також друкарня забезпечувала регіон бланками і різними друками, пов’язаними з адміністрацією. Саме в друкарні губернського правління друкувалася перша в краї газета “Подольские губернские ведомости”. Загалом друкарська справа на Поділлі почала розвиватись ще у 16 столітті. Перша згадка про існування друкарні датується 1588 роком та пов`язана з іменем князя Василя Костянтина Острозького. На початку 17 століття, неподалік міста Кам’янця-Подільського, у селі Панівці. Заснував цю друкарню тодішній землевласник Ян Потоцький, Вже у 18 столітті друкарні почали з`являтися масово: у 1788 році в Полонному заклав друкарню Шмуль Беркович, у 1790 році — у Славуті з дозволу її власника князя Сангушка відкрив друкарню Мошко Пинхасович. В окремих архівних джерелах є згадки що станом на 1911 рік на Поділлі було відкрито 60 друкарень.

6 серпня у 2003 році розпочалося перевезення архівних фондів із Кам’янця-Подільського до Хмельницького. Транспортували документи в зявзку з тим, що в архівосховищі Камянці-Продільського у квітні 2003 року сталась масштабна пожежа. Загальний обсяг евакуйованих на сьогодні з руїн архівосховища документів складає орієнтовно 40 тисяч умовних одиниць зберігання. Про перспективи їхньої реставрації поки що говорити зарано. Нині триває їх ідентифікація та відновлення реставраторами Хмельницького обласного архіву.

6 серпня 2016 року у зоні проведення ООС загинув Сергій Дудка з Полонського району.Військовий підірвався на фугасі, виконуючи бойове завдання. Чоловік пішов на фронт добровольцем З1 березня 2015 року, служив у 25-й аеромобільній бригаді.

6 серпня 2015 року, офіційно стартував перший прийом до патрульної поліції Хмельницького. У перший день набору до нової поліції анкети подали 803 громадянина. Серед кандидатів — люди різного віку і професій, майже 35% — жінки

.Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua