Зараз супермаркети та фермерські ринки переповнені соковитими, смачними і ароматними персиками. Поки ви насолоджуєтеся смаком фрукта, корисно було б дізнатися, чим корисні персики. Ви не повірите, але персик робить позитивний вплив не тільки на ваше здоров’я, але і на шкіру. Багате джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших хімічних речовин, цей фрукт дійсно має велике значення для оздоровлення шкіри і організму в цілому. І це при мінімальній калорійності і величезній кількості клітковини, інформує Ukr.Media.

Насправді, дослідження показали, що вітамін А, який присутній в персиках, також може сприяти профілактиці раку. Ось ще кілька корисних властивостей цього фрукта для шкіри, фігури та здоров’я.

Уповільнюють старіння і є профілактикою багатьох захворювань

У сучасному світі немає жодної душі, яка б не чула про антиоксиданти. І персики рясніють цими компонентами. Згідно з бразильським дослідженням, персики можуть бути відмінними джерелами антиоксидантів — речовин, які нівелюють шкоду, завдану клітинам вільними радикалами. Підсумок — менше поломок ДНК, менше захворювань, викликаних цими поломками.

Персики також містять хлорогенову кислоту, ще один потужний антиоксидант, який сприяє зміцненню здоров’я і підвищенню імунітету. Крім того, у фруктах містяться фенольні сполуки, які, згідно з іншим дослідженням, сприяють підвищенню антиоксидантної активності плода. Персики також багаті іншими антиоксидантами, такими як: лютеїн, зеаксантин та бета-криптоксантин — всі вони відіграють важливу роль у здоровому старінні і профілактиці захворювань.

Допомагають запобігти раку

Так, медичні технології просунулися вперед, і методи лікування набагато успішніше, але запобігання страшної хвороби також важливе. І один зі способів зробити це — додати персики в свій раціон. В одному американському дослідженні говориться, що поліфеноли, виявлені в персиках, можуть інгібувати (сповільнити) розмноження клітин раку молочної залози. Те ж саме спостерігалося у випадку клітин раку товстої кишки людини.

Фрукти також містять інше з’єднання, зване кавовою кислотою. Згідно шведському дослідженню, вона забезпечує захист від раку молочної залози та товстої кишки, зменшуючи зростання ракових клітин. І ще в одному дослідженні персикові з’єднання придушували не тільки ріст клітин раку молочної залози, але і вторинний ріст ракових клітин до легень. Два головних компонента, відповідальних за цю протиракову властивість персиків, — це хлорогенова і неохлорогенова кислоти — вони допомагають вбивати ракові клітини, не впливаючи на здорові. Тільки, варто розуміти, що природа раку все ще не вивчена. Тому не варто сподіватися тільки на персики. Однак, нашкодити вони не зможуть.

Допомагають скинути вагу

Згідно зі звітом, опублікованим Центрами з контролю і профілактики захворювань США, правильний початок дня має велике значення для того, щоб допомогти людині скинути вагу. Один зі способів зробити це — зменшити кількість злаків і звільнити місце для деяких фруктів, таких як персики. У них багато рідини та корисних нутрієнтів, які допомагають відчувати себе ситим довше і споживати менше калорій протягом дня.

Персики також є гарними джерелами клітковини, а клітковина, як ми знаємо, сприяє зниженню ваги. Американське дослідження стверджує, що включення харчових волокон зі свіжих фруктів може стати вирішальним кроком у боротьбі з епідемією ожиріння. Насправді, необхідно вживати на 30 грамів клітковини на день більше, щоб значно знизити вагу. Споживання клітковини також має безліч інших переваг. Наприклад, клітковина допомагає знизити рівень холестерину, врегулювати кров’яний тиск і рівень цукру в крові.

До того ж, в 100 г персика всього 39 калорій, так що поправитися з ними, ви не зможете. Більше кілограма ви все одно не з’їсте навіть за день, адже у фруктах дуже багато клітковини, яка швидко насичує на тривалий час. Навіть варення з персика не зашкодить (в помірних кількостях, природно).

Покращують стан шкіри

Персики допомагають відновити тканини шкіри. Причому не тільки в тих випадках, якщо ви будете вживати їх у їжу. Ви можете скласти прості маски з персиків.

Домашня паста з персиків і йогурту допомагає відновити навіть найбільш суху шкіру. Нанесіть на шкіру на 20 хвилин і змийте теплою водою. Це не тільки зволожить шкіру, але і зробить її м’якою і бархатистою. Ви також можете нанести персикове пюре на шкіру, щоб повернути її сяйво. У фрукті містяться кислоти, які м’яко видаляють ороговілі клітини з поверхні шкіри. Така маска може також використовуватися у схемах догляду за жирною шкірою, щоб покращити її стан.

Попереджає появу зморшок і зменшує наявні

Як прекрасне джерело вітаміну С, персик допомагає видалити темні плями та пігментацію, якщо використовувати фрукт в якості маски. Але його макроелементи також допомагають у запобіганні зморшок, і, отже, персик є поширеним компонентом омолоджуючих масок для обличчя. Сік і екстракт плода звужує пори шкіри та творить чудеса з втомленою і тьмяною шкірою. Ви можете використовувати готові косметичні засоби з екстрактом або маслом персика. А можете робити домашні маски зі свіжих фруктів.

Сприяють регенерації шкіри

Персики є хорошим джерелом білків та сприяють відновленню тканин. Тому, якщо у вас є шрами на шкірі від прищів або більш серйозні проблеми начебто порізів, персики можуть допомогти швидко вилікувати шкіру. Вживання в їжу цього фрукта також покращує імунну систему, допомагаючи запобігти виникненню шкірних інфекцій, а отже і акне.

Захищають від ультрафіолетових променів

Персики містять вітамін А, вітамін С, вітамін К, бета-каротин, калій, магній і селен, вони допомагають захистити шкіру від небезпечних ультрафіолетових променів. Щоб запобігти якомусь радикальному пошкодженню шкіри, варто з’їдати кілька персиків на день. А можна використовувати фрукт локально. Наприклад, в мережі популярна маска з вареного персика. Відваріть персик в окропі пару хвилин, потім зробіть з нього пюре і нанесіть на обличчя, як тільки повернетеся додому після виходу на вулицю. Через 5 хвилин змийте теплою водою. Ви також можете використовувати шкірку цього фрукта, щоб очистити шкіру від чорних крапок.