В Кам’янці-Подільському археологи знайшли брязкальце, якому тисячі років

7 Серпня 2019 12:10

В Кам’янці-Подільському продовжуються розкопки на території Старого замку, де, за історичними свідченнями, була розташована дерев’яна церква Покрови Богородиці ХІV-ХVІІ століття.

Цьогоріч тут вже натрапили на поховання давньоруського часу. Наразі ж археологи розповідають про нові знахідки.

«Уже розкопано 5 господарських ям періоду чорноліської культури (ХІ-VІІІ століття до нової ери). В одній з ям, найглибшій, натрапили на горілі залишки, рештки печі, багато каміння. Цілком можливо, що піч сюди викинули, вона була в перевернутому вигляді. І саме в цій ямі були знайдені іграшки періоду Чорнолісся. Ці брязкальця, з глиняними кульками всередині, досі гарно звучать», – розповідає керівник робіт, старший науковий співробітник давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України Лариса Виногродська.

Окрім іграшок, під час розкопок археологи натрапили на мощену дрібним камінням дорогу, яка попередньо датується ХVІІ століттям. Цілком можливо, що вона вела до однієї з будов замку того часу.

 

Також археологи розкопали ще одну яму, заповнену сміттям. За словами науковців, скоріше за все, сюди скидали непотріб під час очищення двору після нападу на замок турків. Тут було знайдено багато матеріалу кінця XVII – початку ХІХ століть – скляний посуд турецького періоду, фрагменти кахель (на одній з них є орел, якого зображують на польському гербі).

Серед знахідок на розкопі також є монета – солід шведської королеви Христини (1632-1654), арбалетний болт ХІV-ХV століття, частина свічкових ножиць, керамічні люльки…

Ірина Олійник

 

Джерело: ye.ua