Олександр Федоренко: до Кличка прилетів бумеранг

9 Вересня 2019 12:52

За словами голови київського осередку політичної партії Миколи Томенка “Рідна країна” Олександра Федоренка, те, що Кабмін погодив звільнення Кличка, нічого тут протиправного немає, оскільки голови адміністрацій складають свої повноваження, коли на посаду приходить новий Президент.

“Згідно Закону про столицю та відповідно до рішень Конституційного суду, Президент зобов’язаний призначити в подальшому саме Кличка на посаду голови адміністрації. Якщо цього, навпаки не відбудеться, тоді можна казати, що Зеленський йде шляхом Януковича. Стаття 10 з позначкою 1, яка була внесена в Закон про столицю, каже, що голова КМДА призначається Президентом – а призначити він може виключно особу, яка є київським міським головою. Тож, як би ми не ставилися до Кличка, не може інша особа, окрім мера, бути призначена головою адміністрації”, – відзначає Олександр Федоренко.

Подальшим кроком має стати досконала перевірка правоохоронними органами діяльності мера Києва Віталія Кличка.

“Якщо Кличко – корупціонер, порушував Закон і в столиці є “смотрящі”, він має бути притягнутий до відповідальності у законний спосіб. Для цього Верховна Рада має організувати тимчасову слідчу комісію, як це було зроблено за часів Черновецького Миколою Томенко у 2008 році, і за виявленими правопорушеннями проти нього будуть відкриті кримінальні справи”, – наголошує голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка “Рідна країна”.

Аналогічна ситуація і з прийнятими депутатами Київради рішеннями, які порушують Конституцію та Закони України. Тоді, як підкреслив Олександр Федоренко, при непроходженні “правової перевірки”, варто проголошувати вибори і мера, і Київради.

Варто зазначити, що тимчасову слідчу комісію Верховна Рада в силах організувати дуже оперативно – буквально за лічені дні. А, прописавши чіткі терміни, повний аудит діяльності мера Києва Віталія Кличка можна буде провести за кілька місяців.

“Закон бумерангу”для Кличка та відновлення райрад

Наступним кроком мають стати внесення змін до Закону про столицю та місцевого самоврядування, які мають чітко розділити посади мера та голови КМДА і відновити Райради.

“Для Кличка, який зараз розповідає про загрозу знищення місцевого самоврядування в Києві, варто наголосити: саме так він знищив місцеве самоврядування разом з командою Януковича у 2010 році у районах столиці. Де зараз відсутні районні ради, а діють лише адміністрації. А голови райадміністрацій призначаються Президентом одноособово – кияни ж жодного впливу на них не мають, цей процес є непідконтрольним громаді. “Закон бумерангу” – Кличко думав, що це його не торкнеться, знищуючи це в районах, а тепер торкнулося і його”, – підкреслює голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка “Рідна країна” Олександр Федоренко.

Джерело: kyiv.ridna.ua