Олександр Ситник 12 вересня: історія, традиції та прикмети свята

12 Вересня 2019 09:31

У народі Олександра прозвали Ситником. Після суворого одноденного посту, що випадає на 11 вересня (Усікновення Глави Іоанна Предтечі), знову приходила черга щедрих застіль.

Народне свято Олександр Ситник відзначається 12 вересня 2019 року (дата за старим стилем — 30 серпня). У православному календарі цей день перенесення святих мощей князя О. Невського, інформує Ukr.Media.

Не досягнувши 20-річного віку, князь Олександр здобув першу славу, розбивши шведські кораблі на річці Неві. Через два роки пішов у бій з німцями на Чудському озері. Наступні роки благовірний князь присвятив утримуванню крихкого союзу з татарами.

Після четвертої та останньої поїздки в Орду, повертаючись додому, Олександр відчув велику слабість. Недалеко від Володимира, в Городці, стомлений труднощами дороги та тривогами, князь прийняв святу іночеську схиму з ім’ям Алексій і завершив важкий життєвий шлях. Поховання відбулося в Різдвяному монастирі Володимира.

У XVIII столітті Петро Великий уклав мир зі шведами. В честь такої події він вирішив перенести мощі князя в північну столицю.

Традиції та обряди

Назву «Ситник» народне свято отримало із-за традиції накривати ситний стіл. Хороша господиня завжди знає, як смачно і ситно нагодувати сім’ю і гостей. На столі обов’язково повинні бути ячмінна каша на молоці і свіжоспечений хліб з нового збору.

За повір’ям, для доброго врожаю в наступному році потрібно взяти по одному колосу ячменю, льону, вівса і сплести з них косу, вимовляючи таємні слова.

Прикмети

На Олександра Ситника не можна:

  • просушувати перини та подушки;
  • підраховувати дрібниця до полудня;
  • брати в руки будь-які карти, особливо гральні;
  • ставити новий паркан;
  • брати в будинок кошеня;
  • мити голову.

По тому, де їжачок вирив нору, можна визначити погоду: на узліссі — до теплої зими; на галявині лісу — до сильних заморозків. Найчастіше вітер буде з протилежного боку від входу в нору.

Якщо журавлі літають в небі та не поспішають відлітати, значить, осінь буде теплою і без дощів.

Джерело: https://ukr.media