8 жовтня: це цікаво знати

8 Жовтня 2019 12:15

…Село моє, що сталося з тобою?
Померхло ти, зів’яло,
посмутніло.
Лежиш у ярі, і осінній лист
Тебе, як гріб забутий, засипає…
Володимир Свідзінський

У народі 8 жовтня, на Єфросинію, яку ще називали Капустницею, сікли капусту. Відоме прислів’я: «Не треба в капусту і олії, як пошаткуєш на Фросинії», тобто, посічена цього дня вона повинна довго зберігатися. За повір’ям, якщо капусту почати солити раніше, вона буде несмачною.

Також підмічали: «Якщо день погожий, тепло буде ще протягом кількох тижнів. Якщо випаде сніг, то зима прийде 21 листопада». Березове листя ще не опало, сніг випаде нескоро.

За церковним календарем 8 жовтня вшановують преподобну Єфросинію Олександрійську; преподобного Сергія, ігумена Радонезького, всієї Русі чудотворця; преподобну Єфросинію Суздальську, у миру Феодулію; перенесення мощей святого Германа, архієпископа Казанського; преподобномученика Пафнутія Єгиптянина і з ним 546 мучеників.

Іменинники 8 жовтня:

Герман, Сергій, Єфросинія, Досифія.

8 жовтня народились:

1871 – Іван Піддубний – видатний український спортсмен-борець. Шестикратний чемпіон світу з боротьби, символ сили духу і тіла, пристрасний пропагандист чесності у спорті.

1885 – Володимир Свідзінський – український поет, перекладач. Автор збірок поезій «Ліричні поезії», «Вересень», «Медобір».

«В моїй уяві образ твій, Осяяний любов’ю і весною, Неначе сонячний навій, Обвинений блакиттю молодою. А імені твойого звук – Як огнекрилий мак у полю, Як зорні наспіви куколю, Як пахощі подільських лук.» (Володимир Свідзінський)

1907 – Поліна Осипенко – українська військова льотчиця-рекордсменка, майор. Встановила 5 міжнародних жіночих авіаційних рекордів. З них найвідоміші – безпосадочні перельоти, здійснені 1938 р. за маршрутами: Севастополь–Архангельськ (на гідролітаку за 10 годин пройдені 2416 км), Москва – район Комсомольська-на-Амурі разом із В.Гризодубовою і М.Расковою (за 26 год 29 хв пройдені 6450 км). Герой Радянського Союзу.

8 жовтня відзначають:

  • День юриста України.

Події 8 жовтня:

1621 – було підписано Хотинський мирний договір.

Підписанням угоди закінчилася Хотинська битва 1621, в якій козацькі війська під проводом Петра Сагайдачного спільно з польськими військами розгромили османську армію, тим самим зупинивши завоювання Європи. Гетьман Петро Сагайдачний отримав у цій битві поранення, від якого згодом і помер.

1596 – шляхом підписання Берестейської унії створено греко-католицьку церкву.

1896 – вперше опублікований індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах.

1914 – британська авіація провела перше в історії авіабомбардування.

1938 – в Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною.

1970 – Олександру Солженіцину присуджено Нобелівську премію в галузі літератури.

1991 – Верховна Рада України ухвалила закон про громадянство України.

Чи знаєте ви, що:

Доля Володимира Свідзінського вражає уяву тих, хто відкриває його для себе: він прожив тихо, наче ненароком укинутий у несуголосну йому добу, свою трагічну загибель передбачив у пророчих віршах, його архіву не існує, як немає і могили.

Коли німецькі війська наблизилися до Харкова, НКВД запровадив вибіркові арешти тих мешканців, які ще не евакуювалися. Свідзінський не поспішав використати свій евакуаційний талон через небажання дочки виїжджати і тому потрапив під облаву.

Нині є вже свідчення, що Свідзінського разом із іншими силоміць евакуйованими просто гнали під конвоєм на схід, а потім спалили живцем у якійсь будові між Куп’янськом і Старим Салтовом. У своїх поезіях він висловив чітке передчуття своєї смерті в огні:

В полум’ї був спервовіку
І в полум’я знову вернуся…
І як те вугілля в горні
В бурхливім горінні зникає,
Так розімчать, розметають
Сонячні вихори в пасма блискучі
Спалене тіло моє…

(За матеріалами газети «Дзеркало тижня»)

«Рідна країна»