Цей день в історії Хмельниччини: 8 жовтня

8 Жовтня 2019 10:21

8 жовтня 1800 року проскурівський повітовий землемір Дятлов закінчив складання одного з найдавніших з відомих планів міста Проскурова. Згідно з планом, через місто проходило два поштових шляхи на Кам’янець та Летичів, було 2 християнських та 2 єврейських кладовища, соборна дерев’яна церква, єврейська школа, млин, торгові лавки, нові кам’яні лавки, казенна кам’яна будова (скарбниця), великий став із греблею. Міські володіння поширювалися на навколишні рілля та сіножаті, ставок та болота. Землемір працював над географічним, гідрографічним, топографічним та економічним описом Подільської губернії з 1801 по 1806 роки.

8 жовтня у 2004 році міст «Стрімка лань» передано у державну власність. Міст пролягає у Кам’янці-Подільському через Смотрич. Передано його згідно з розпорядженням українського уряду, з комунальної до державної власності (у власність Укравтодору). До речі, сесія Кам’янець-Подільської міської ради ще 14 лютого 2001 року ухвалила передати міст із комунальної до державної власності.

8 жовтня 2015 року на Хмельниччині створили найменше графіті в Україні. Цього дня на одній з будівель Камянці-Подільського з’явився малюнок, розміром трохи більше сантиметра. Це графіті у вигляді пташки колібрі, намалювала київська художниця Анна Звягінцева у рамках фестивалю «Республіка». Маленьку колібрі можна знайти на вулиці Лесі Українки.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua