День Іоанна Богослова 9 жовтня: історія, традиції та прикмети свята

9 Жовтня 2019 11:58

До Іоанна Богослова звертаються за заступництвом в далекій дорозі. Вважається, що дороги, які прокладають люди, особливо ті, на яких є перехрестя, притягують надприродні сили.

Це народне свято відзначається 9 жовтня 2019 року (дата за старим стилем — 26 вересня). Церква у цей день святкує смерть апостола і євангеліста Іоанна Богослова, інформує Ukr.Media.

Він був одним з трьох найближчих учнів Ісуса Христа. Пройшов з Учителем довгий і важкий шлях до розп’яття. Дбав про Діву Марію до останнього її подиху.

Після цього пішов по малоазійських містах проповідувати слово Боже. Був судимий за часів гонінь на християн при імператорі Нероні та засуджений до заслання на острів Патмос. Після закінчення даного виду покарання повернувся в Ефес, де продовжував богоугодну справу.

Передчуваючи швидку кончину, Іван попросив своїх учнів приготувати йому могилу у вигляді хреста. Лігши в неї, він наказав їм засипати його землею. Плачучи та прощаючись з учителем, учні виконали останню волю апостола Іоанна.

Традиції та обряди

У народі Іоанна Богослова вважають покровителем митців та іконописців. Люди мистецтва в цей день підносять йому молитви з проханням не позбавляти їх натхнення.

Поважають Івана і мандрівники, а церква називає його Божим мандрівником. Йому заведено молитися при далекій дорозі та не тільки. Якщо людину в дорозі застала ніч або місцевість безлюдна, слід попросити захисту у Богослова. Той вбереже від нечистої сили, яка живе по узбіччях доріг і залякує на перехрестях.

Прикмети

  • Якщо випав перший сніг, зими не буде ще понад місяць.
  • Якщо з вишні все листя облетіло і випав сніг, зима не за горами.
  • Якщо пішов дощ зі снігом, значить, буде три потепління в січні.
  • Теплий сонячний день означає холодний дощовий червень.
  • Раптовий вітер серед затишшя — скоро будуть опади.
  • На заході небо забарвлене в золотистий, жовтий або рожевий колір — погода буде доброю.
Джерело: https://ukr.media