22 листопада — зимової Матрони: історія, традиції та прикмети свята

22 Листопада 2019 11:10

У минулі часи в цей день було заведено давати милостиню жебракам. Обдаровувати їх предметами побуту та одягом.

Народне свято зимової Матрони відзначається 22 листопада 2019 року (дата за старим стилем — 9 листопада). Віряни православної церкви в цей день вшановують пам’ять преподобної Матрони Константинопольської.

Історія

Матрона народилася в V столітті в місті Пергії (Мала Азія). Після досягнення шлюбного віку її видали заміж за Дометіана. У них народилася дочка Феодотія. Після її народження вони переїхали в Константинополь. Матрона любила бувати у храмі, де і проводила всі дні в молитвах і плачу через гріхи. Незабаром вона познайомилася з двома старицями та вирішила залишити мирське життя. Віддавши дочку на виховання одній із стариць, жінка обстригла волосся і знайшла притулок у чоловічому монастирі, вийшла заміж за євнуха Вавілу.

Через кілька місяців ігумену обителі привидівся сон, що євнух Вавіло — жінка. Тоді він викликав Матрону і велів розповісти, з якої причини вона вирішила оселитися в чоловічому монастирі. Жінка розповіла йому все про своє життя. Тоді ігумен відправив її в жіночий монастир, що знаходиться в місті Ємес, де після смерті ігумені вона стала ігуменею.

Слава про Матрону, її доброту і чудодійну силу облетіла багато міст, дійшовши і до Дометіана. Він явився в монастир з метою поговорити з нею, але вона таємно залишила своє місце і перебралася в Єрусалим, звідти — на гору Сенай, а потім в покинутий храм язичників в Беріті. Люди, які проживали в окрузі, почали відвідувати її, і багатьох Матрона навернула до християнської віри.

На цьому місці був утворений новий жіночий монастир. Незабаром Матроні було видіння, що щось сталося з її чоловіком. Вона повернулася в Константинополь, де дізналася про смерть чоловіка. З дозволу преподобного Вассіана Матрона заснувала тут новий монастир, в який прибули її сестри з Берітської обителі.

Свята залишила земний світ у віці 100 років, і душа її переселилася в рай.

Традиції та обряди

В цей день жінки традиційно заварюють зібрані корінці та лікувальні трави.

На Матрону переглядаються всі речі. Невідповідні за розміром або старий одяг віддають нужденним.

Ямщики, які отримали в цей день монету від останнього вершника, ховали її під п’ятку і вимовляли певні слова. За повір’ям, це допомагало знайти нового вершника і, отже, новий заробіток. Зараз так роблять деякі таксисти.

Прикмети

  • Якщо іній видно неозброєним оком, то наступного року вродить овес.
  • Якщо на зимової Матрони почався дощ, то майбутній урожай пшениці буде багатим.
  • Якщо іній затягнув дерева — бути лютим морозам.
  • Гуси гуляють по льоду — чекай відлиги.
  • Якщо небо затягнуте хмарами та падає сніг, то травень буде дощовим.
  • Побачений на Матрону сон збудеться опівдні наступного дня.
Джерело: ukr.media