27 листопада Пилипів день: історія, традиції та прикмети свята

27 Листопада 2019 12:04

Після 27 листопада починається Різдвяний піст.

В православ’ї 27 листопада згадують святого апостола Пилипа, який був учнем Ісуса і за життя зробив безліч чудес. Пилипу моляться про зцілення від недуг (особливо очних) і укусів змій. За народним календарем, дата називається Пилипів день, інформує Ukr.Media.

Які обряди та традиції в цей день?

Після 27 листопада починається тривалий Різдвяний піст. Тому зранку 27 листопада на Русі було заведено вирушати на церковну службу, а після повернення додому збиратися всім сімейством за щедро накритим столом.

В цей день діти та внуки готували всі страви та сервірували столи, а покоління старших відпочивало.

У Пилипів день традиційно подавали домашні ковбаски та пельмені з начинкою зі свинини. Обов’язково частину пельменів використовували для ворожіння.

Для цього, крім начинки, клали інші добавки та визначали, чого чекати в майбутньому:

  • листочки м’яти — до спокійного життя;
  • сіль — до гіркого плачу і сліз;
  • сушений кріп — буде привід для ревнощів;
  • перець солодкий — любовні інтрижки, романи, нові стосунки;
  • сушена петрушка — до клопотів порожніх;
  • чорний перчик — очікуються неприємності.

У сім’ях, де є неодружений хлопець чи незаміжня дівчина, 27 листопада спостерігають за домашньою кішкою. Якщо вона цілий день вмивається, отже, скоро чекають весільні клопоти.

Сьогодні не забудьте пригостити Домовика

В існування особливого домашнього духа Домовика слов’яни вірили ще в давнину. Чи проживає він поруч з нами, нехай кожен вирішує сам для себе.

Ніколи людині на очі Домовик не являється, але і без людей жити не може. Домовик поселяється тільки в тих сім’ях, де завжди живуть у любові та злагоді, ладнають один з одним, де в оселях затишок, мир і чистота.

На те, що поруч з вами знаходиться домашній дух, вказують сторонні шарудіння і звуки, які лунають в хаті. За народними повір’ями, Домовика не можуть побачити дорослі, а от діточок він дуже сильно любить, може, до них з’явитися, погратися і поговорити.

В народі образ Домовика — це невеликий кудлатий дідок з широкими долонями, з кошлатою і довгою бородою, і в просторій сорочці.

Він захищає наші оселі від вогню і стихійних лих, діток оберігає, надає допомогу в господарських справах. Щоб Домовик на нас не сердився, треба частіше його задобрювати, балувати смакотою, пригощати солодощами.

Але пригощати домашнього духа треба правильно:

1. По-перше, ласощі ставлять у куточках, що приховані від очей людей, у коморі або на кухні в затишних місцях (за піччю, холодильником або в кухонній шафці). Продукти для Домового повинні знаходитися в місцях, недоступних для домашніх тварин і маленьких дітей.

2. По-друге, задобрювати Домового вишуканими та особливими стравами не потрібно, він любить їсти просту їжу. В народі вірять, що його улюблені ласощі — хліб, присипаний сіллю.

Покуштує він із задоволенням кашки з молоком, але найбільше любить цукерки, печиво і солодку випічку. Взагалі, у наших предків вважалося : Домовик їсть те, що їдять в будинку, де він проживає. Так що якщо святкове застілля у вас, то не забудьте пригостити домашнього духа, а також налити йому чарочку вина.

3. По-третє, кладіть їжу в глиняну миску і залишайте Домовому дерев’яну ложку.

4. Коли господиня кладе в затишному місці смаколики, треба примовляти: «Домовик, наш дорогий! Прийми від нас частування, ставлю його з пошаною».

Домовик їжу по-справжньому не з’їсть. Адже дух, і харчується духовно, а не фізично. Із залишених для нього частувань Домовик забирає тільки енергію. Через годину продукти, якими його пригощали, віддайте пташкам і домашнім вихованцям (молоко і кашу приберіть на наступний ранок, а солодощі через місяць).

Якщо ви проживаєте в приватному житловому будинку, то 27 листопада почастуйте не тільки Домовика, але і Дворового. Залиште для нього ласощі в сараї та зверніться з проханням захищати господарські будови, домашню худобу та птицю, двір.

Погодні прикмети на 27 листопада

  • За погодою 27 листопада визначають, яким буде в наступному році травень. Якщо сьогодні хмарно і сніжно, то останній місяць весни очікується непогожим.
  • Іній на гілках дерев в Пилипів день віщує багатий урожай вівса наступного літа.
Джерело: https://ukr.media