Чи відбудеться перезавантаження НАЗК?

27 Листопада 2019 11:01

Мене, як члена Громадської ради при НАЗК, не може не радувати той факт, що нарешті в роботі агенції відбуваються зрушення. Єдине питання: чи призведуть зміни до належного ефекту?

І от, стало відомо, Комісія з відбору голови Національної аґенції з питань запобігання корупції допустила до конкурсу 30 кандидатів.

Ще дві кандидатури (Геннадія Зеленова та Дмитра Давтяна) були відхилені. Якщо першу прокоментувати не можу, то щодо другої – рішення цілком слушне. Хоча б з тієї точки зору, що діяльність в якості заступника діючого мера – не аргумент для очолення НАЗК. (А. скоріше, навпаки – потребує вивчення самими антикорупційними органами).

Не полінився переглянути біографії усіх кандидатів, допущених до конкурсу. Яке склалося враження?

Ну, по-перше, звертає увагу на себе той факт, що серед претендентів аж п’ятеро – діючі працівники НАБУ. Не знаю, це особиста ініціатива шановних працівників антикорупційного бюро, чи їм хтось «підказав», але… Враховуючи непрості стосунки, які склалися у різних «структур», що займаються боротьбою з корупцією, з’являються певні сумніви.

До речі, є варіант, коли людина встигла попрацювати і на ниві прокуратури, і на ниві НАБУ – і все це – при всіх владах. Або: прокуратура – ДБР – і з 2019 – адвокатура.

Окремим рядком – шановні ветерани. Таких, як мінімум, четверо. Люди добрі! Якщо ви закінчили школу в 77-му і 78-му роках – відпочивайте вже будь ласка!

Є двоє діючих представників Генпрокуратури. І прокурор з 1999 року. І це наводить на справедливість думки, що скорочення кадрів ГПУ сприяє поповненню інших державних структур.

Два кандидати взагалі з усіх «трудових подвигів» (включно з громадською діяльністю) в автобіографії коротко зазначили нинішнє місце роботи. Складається враження, що їх не дуже цікавить підсумковий результат – за олімпійським принципом «головне не перемога, а участь».

Представник СБУ, який після закінчення Академії працював виключно на викладацьких посадах.

Начальник управління протидії корупції та забезпечення люстрації МВС. Шановні! Ми всі «в курсі» як успішно проведена люстрація в МВС. Настільки «успішно і обгрунтовано», що люстровані потім поновлювались на посадах і відсуджували собі через суди компенсацію (за рахунок, між іншим, платників податків).

Депутат Запорізької облради, він же – спеціаліст з метрології.

Є людина, в біографії якої вказано: 2009-2013 – – головний спеціаліст відділу контролю по дотриманню законодавства по боротьбі з корупцією Контрольного управління Національної агенції України з питань держслужби. Вивих мізків! Він ще при Януковичу корупцію ганяв! А яка назва! Одразу виникає питання: у нас досі ці відділи в управліннях існують? За гроші все тих же нещасних платників податків. Ну, а чудову Нацагенцію, «кузніцу» безцінних кадрів, ми добре запам’ятали – це вони викидали на вулицю бібліотеку імені Євгена Плужника.

Але повернемося до кандидатів.

Є ще категорії зразку «просто юрист». Нацбанку, вищої кваліфікаційної комісії суддів, з адвокатською ліцензією.

З усіх кандидатів людей, які б мали уявлення про запобігання корупції можна перелічити по пальцях однієї руки.

Я звернув увагу на дві кандидатури – Ганна Соломатіна та Скопич Олександр. Люди, які мають досвід роботи у структурі НАЗК. Але наразі Скопич Олександр проходить по кримінальній справі щодо відповідальності осіб, які раніше перетворили НАЗК на кишенькову структуру Порошенка! В той же час Ганна Соломатіна не побоялася кинути виклик злочинній системі НАЗК та розкрила корупційні схеми її керівництва. Але на жаль минула влада зробила все, щоб нівелювати ці сенсаційні викриття.

Від нинішньої влади залежить, чи відбудеться конкурс без зовнішнього втручання і НАЗК очолить гідна кандидатура, або знову буде просування «зручних та своїх» людей!

Павло Аніськович, член Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції