Цей день в історії Хмельниччини: 6 грудня

6 Грудня 2019 10:41

6 грудня 1862 року в місті Плоскирів (нині Хмельницький) народився Микола Сікора. Він ввійшов в історію нашого міста як останній міський голова у царський період, і перший корінний проскурівчанин, який займав цей пост. Його обрали у 1917 році. Родина Миколи Сікори здавна мешкала у місті, батько та дід були поважними службовцями, а самого Миколу Вікентійовича чотири рази поспіль обирали членом управи та гласним міської думи. Як розповідає історик Ігор Петраш, після Лютневої революції у Проскурові створилося тривладдя: свою раду, окрім міської думи, створив з’їзд селянських і військових депутатів та громадські організації, які висунули свого представника лікаря Полозова. І оці ради намагалися кожна займатися своєю діяльністю. Цей період закінчився після того як 25 жовтня 1917 року Українська Центральна Рада відправила у Проскурів повітовим комісаром Сергія Кисільова, а наступного дня 26 жовтня Миколу Сікору було обрано міським головою і у співпраці між ними було наведено порядок у місті. Завдяки Миколі Сікорі у Проскурові стабілізувалася фінансова система. У період з 1918 по 1920 роки у місті, було налагоджено випуск власних грошей. Велика заслуга Миколи Вікентійовича була в тому, що він не допустив подальших єврейських погромів, які відбувалися 15-16 лютого 1919 року в Проскурові.

Після встановлення на Поділлі радянської влади, значні зміни торкнулись закладів освіти. Окрім того, студенти, які отримували вищу освіту, мали нести знання «в народ», офіційно це називали – масової політроботи. Однією із найбільш поширених форм масової політроботи були вечірки. Так, 6 грудня 1924 року молодь Кам’янець-Подільського Інституту народної освіти в одному із сіл влаштувала вечір запитань і відповідей. Найбільше селяни цікавилися політичними темами і «жіночим питанням» (зрівняння у правах жінок і чоловіків). Такі вечірки проводили студенти майже всіх вишів і вони мати попит у селян. Студенти Кам’янець-Подільського педтехнікуму восени 1933 року у підшефних селах провели 5 вечорів, на яких обговорювали тези керівників комуністичної партії.

6 грудня минулого року у Хмельницькому презентували статут міста у формі японського коміксу. Організатори розповіли, що статут-комікс буде перш за все орієнтований на молодь 16-17 років, які не полюбляють читати об’ємні документи, але гарно сприймають візуалізовану інформацію. Автором коміксів стала студентка Хмельницького національного університету Таїс Яневич.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua