19 грудня — день Миколи Чудотворця: історія, традиції та прикмети свята

19 Грудня 2019 13:34

Попросіть святого про позбавлення від всіх своїх нещасть!

В православ’ї 19 грудня велике свято — згадують одного з найбільш шанованих святих у християнстві Миколу Чудотворця. У народному календарі цією датою завершується цілий святковий комплекс, який включає в себе три дні — Варвару, Саву і Миколу.

Після цього починається низка підготовки до Різдвяних свят. 19 грудня ще називають Микольщина або Микола зимовий.

Ким був святий Микола?

Довгий час батьки Миколи (Нона і Феофан) не могли мати дітей. Єдиного сина Господь подарував їм, коли обоє були вже в похилому віці. Але хлопчик рано осиротів.

Спадщину, яка йому дісталася, Микола роздав нужденним, сам став вести відокремлений спосіб життя, займаючись науками. У підлітковому віці вступив в храм служити читцем, згодом був висвячений у духовний сан.

Прославився Микола безліччю створених чудес. Вважається покровителем мандрівників, торговців і моряків, а також заступником дітей. Особливу допомогу надавав він дівчатам з бідних родин, у яких не було приданого.

Ночами таємно пробирався в їх будинки і залишав гроші. Прожив Микола в благочесті до самої старості і спокійно, тихо пішов у світ інший.

Які на цей день обряди і традиції?

У храмах 19 грудня велика святкова служба, на яку збирається дуже багато народу. У наших предків існувала традиція — збирати до цього дня зі всіх жителів села гроші, ставити святому велику спільну свічку і спільно молитися йому про заступництво і захист.

Увечері цього дня влаштовували на вулиці галасливі гуляння. Накривали загальні столи з кутею, узваром, пшеничним пивом і пирогами, в начинку кладуть капусту, гриби або картоплю, адже це час Різдвяного посту.

Дітлахам було заведено роздавати печиво, зване «миколайчиками». Випічка звичайна, тільки малюкам казали, що напік печиво сам святий. З того часу повелася традиція — в ніч на 19 грудня батьки кладуть дітям під подушки сувеніри (іграшки, солодощі).

А вранці кажуть, що гостинці вночі приносив Микола Чудотворець. Дарувати такі подарунки можна як дітям, так і дорослим. Погодьтеся, всі ми любимо сюрпризи.

У народі вважається, що саме цей святий приводить з собою справжню зиму — морози і снігопади. Приказку навіть придумали: «Прийшов би Микола, а вже зима сама слідом за ним на санках приїде».

У наших предків було прийнято в цей день зустрічати зиму, три рази об’їжджаючи на санях довкола села.

Микола Чудотворець позбавить вас від усіх нещасть, попросіть його про це правильно.

Коли у нас в житті починається чорна смуга, часом не знаєш, куди бігти, у кого допомоги просити. Деякі люди від відчаю вдаються до чаклунів, магів та ворожок.

Запам’ятайте, що подібні дії в православ’ї вважаються підступами диявола. Кращий вихід — піти в храм і попросити про допомогу Бога і святих. Особливою повагою серед християн завжди користувався Микола Угодник, його так і називають в народі Чудотворцем за те, що будь-яку ситуацію допомагає вирішити.

Люди вірили, що будь-яке прохання, висловлене в день його шанування, буде почуте, а кожне бажання виконане. Але не забувайте при цьому, що мрії повинні бути не гріховними, а добрими і світлими.

Наші предки вірили, що сьогоднішній день обов’язково треба на благо інших прожити, а не для себе. Чим більше 19 грудня створити корисних добрих справ, тим щедріше обдарує Чудотворець здоров’ям і щастям.

Святий Микола вважався на Русі хорошим лікарем, тому в день його шанування люди моляться про зцілення від важких захворювань.

Микола Чудотворець мирить усіх ворогуючих між собою, допомагає згладжувати конфлікти, забути образи і сварки. Здавна повелося в цей день просити вибачення у всіх, і самим образи серця відпускати.

У народі кажуть: «На Миколу можеш кликати і ворога, і друга, всі між собою помиряться».

Микола — другий після Господа заступник від нещасть, бід і напастей, помічник у найскрутніших ситуаціях і складних питаннях. Просять його про допомогу, коли виникають фінансові труднощі. Але прямо благати його, щоб послав багато грошей не можна, треба просити хорошу роботу і гідну оплату.

Погодні прикмети на 19 грудня

  • Відсьогодні судять про подальшу зиму. Якщо морозно 19 грудня, значить, і зимові місяці чекають суворі. Теплий Микола — провісник м’якої малосніжної зими.
  • Теплий день 19 грудня віщує убогий урожай наступного літа. А чим більше снігу сьогодні нападає, тим багатшою буде зелень і трава у весняно-літній період.
Джерело: ukr.media