Цей день в історії Хмельниччини: 27 грудня

27 Грудня 2019 12:21

У 1595 році 27 грудня народився гетьман Богдан Хмельницький на честь якого названо обласний центр. Він увійшов в історію як політик, полководець і дипломат, провідник національно-визвольних змагань 1648—1657років, творець Української козацької держави та її перший гетьман. У Хмельницькому гетьмана вшановують преміями та конкурсами, що носять його ім’я, а також монументами. Один з перших встановлений на Привокзальній площі біля залізничного вокзалу ще у 50-ті роки, тоді місто мало назву Проскурів. На початку 1954 року в країні широко відзначалося 300-річчя возз’єднання України з Росією. З нагоди цієї події, на честь видатного державного діяча Богдана Хмельницького місто було перейменовано у Хмельницький, а Кам’янець-Подільську область – у Хмельницьку.

27 грудня 2004 року обірвалось життя Георгія Кірпи, міністра транспорту та зв’язку та нашого земляка з села Клубівка, що на Ізяславщині. За даними слідства, Георгій Кірпа помер від вогнепального поранення в голову. Генеральна прокуратура розглядала тоді кілька версій загибелі міністра: Кірпа міг застрелитися сам, інша – доведення до самогубства. На питання про те, які обставини могли зламати вольового міністра, і досі немає однозначних відповідей. Георгій Кірпа пройшов шлях від слюсаря Клубівського цукрового заводу та чергового залізничною станцією до міністра транспорту та зв’язку, йому пророчили стати майбутнім президентом, але… Щороку, 27 грудня, згадують Георгія Кірпу і в рідному селі Клубівка на Ізяславщині. У 2009-му тут йому відкрили пам’ятник, а через рік у будинку, де пройшли дитячі та юнацькі роки Георгія Кірпи, відкрито музей його імені.

У 2017 році 27 грудня з полону повернувся 42-річний хмельничанин Микола Ніколюк. Цього дня відбувся обмін заручниками між офіційним Києвом і представниками так званих «ДНР» і «ЛНР». Загалом звільнили 74 українці, а передали 238 громадян. Серед звільнених був і Микола Ніколюк. На весні 2015 року він пішов на військову службу добровольцем, а через рік Микола потрапив у полон до бойовиків. На повернення Миколи чекала вдома дружина та його донька. У полоні він провів 21 місяць.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua