Перевтілення: як директор Меджибізького заповідника став князем Острозьким

27 Січня 2020 14:02

На Рівненщині втілили в життя проєкт «Ренесанс образів», у якому поєднали твори мистецтва минулих століть і портрети сучасників. В основі ідеї проєкту – створити світлини з образами людей, які максимально схожі на історичних героїв картин Ренесансу. Узяти участь у цьому проєкті запросили і Олега Погорільця, директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

Мистецтвознавець Микола Бендюк, співавтор «Ренесансу образів», зазначає, що бажання реалізувати такий проєкт виникло ще десяток років тому.

«Тоді з фотографом Олександром Харватом ми працювали над альбомом «Мистецька спадщина Рівненського краю». В тому альбомі зібрали все найцікавіше, що є в музеях і приватних збірках – живопис, декоративно-ужиткове мистецтво… І коли робили презентацію, я розповідав про портрети, зокрема про портрет графа Карвіцького. Один із слухачів підмітив, що я на нього схожий. Тоді й закралася ідея – знайти людей, схожих на відомих в нашому краї предків. Виявилося, що таких є досить багато».

Вже у 2019 році проєкт «Ренесанс образів» почали втілювати в життя.

«Цю ідею підтримав Український культурний фонд, і ми з Олександром Харватом почали працювати, шукати людей, які були б схожі на тих, чиї зображення збереглися на портретах. Звісно, автентичних костюмів та атрибутики не було. Доводилося багато чого шукати на «гуманітарках», перешивати, щоб максимально відтворити образ», – розповідає Микола Бендюк.

Відтак, наразі у проєкті вже вдалося відтворити 28 портретів та одну живописну композицію.

Перевтілитися в одного з персонажів картини запросили і директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олега Погорільця. Він постав в образі князя Василя Костянтина Острозького.

«Олег Погорілець ідеально підійшов під цей образ. Він схожий на князя Острозького фізіономічно. Тож ще пів року тому ми йому запропонували взяти участь у нашому проєкті. Навіть просили не вкорочувати бороду, а навпаки відростити її ще довшою, щоб бути максимально схожим на князя. Варто зазначити, що більшість портретів, і зокрема родини Острозьких, дійшли до наших часів переважно в копіях ХІХ століття. І, зрозуміло, копіюючи їх протягом століть, в кінцевому результаті на портретах ХІХ століття ми бачимо вже дещо уніфіковані образи. Тому, щоб відтворити саме князя Острозького, взяли за основу не портрет пізнішого періоду, а художник Юрій Нікітін спеціально його написав з єдиного прижиттєвого оригіналу, яке є в Ермітажі на медалі. І вже саме за ним Олег Погорілець відтворив образ князя», – каже Микола Бендюк.

Мистецтвознавець зазначає, що навесні, ближче до відкриття туристичного сезону, виставку планують показати в Меджибізькому замку.

«Власне, ми і маємо на меті, щоб наш досвід перейняли й інші області. І щоб знайшовся той, хто втілить подібні проєкти в життя: аби вкотре привернути увагу до музеїв та дати друге життя музейним експонатам», – зазначає Микола Бендюк.

Ірина ОЛІЙНИК

Джерело: ye.ua