31 січня — день святителя Афанасія: історія, традиції та прикмети свята

31 Січня 2020 10:37

Що сьогодні не можна робити, щоб не накликати біду?

У православних християн 31 січня день вшанування святителя Афанасія, єпископа Олександрійського. Дату у народному календарі назвали день Афанасія або Афанасій-Ломиніс.

Ким був святитель Афанасій?

Проживав Афанасій у III-IV століттях. Своє служіння в християнстві почав з читця, потім був призначений дияконом, в 326 році його обрали єпископом Олександрії.

Кілька разів при зміні імператорської влади Афанасій піддавався вигнанню з міста, але потім знову повертався. Його останнє повернення відбулося в 363 році, і протягом десяти років він більше не залишав єпископську посаду до самої своєї тихої та мирної кончини.

Які на цей день існують традиції та обряди

На протязі багатьох десятиліть було помічено, що до дня Афанасія завжди міцнішають морози. Звідси й пішла народна назва дати Афанасій-Ломиніс, навіть є прислів’я на цей рахунок: «Як приходить Ломиніс, треба ховати щоки і ніс».

У люті морози слов’яни особливо нікуди не виходили, а приймалися за господарські домашні справи. Чоловіки виготовляли обереги від нечисті, а жінки їсти готували і печі топили.

На Русі було так — якщо до дня Афанасія не встигав хлопець до дівчини сватів заслати, значить, весілля до Масляної вже не зіграти. А потім можна влаштовувати весільні урочистості тільки після Пасхи.

Згідно з забобонами, 31 січня відьми збираються на шабаш. Злітаються вони на мітлах і шумно веселяться, але втрачають від цього пам’ять і силу, від чого стають досить вразливими.

Таку їхню слабкість в цей день люди використовували та вели з відьмами посилену боротьбу — спеціальні ритуали виконували, запрошували знахарів в будинок для вичитування змов на пічні труби (вважалося, що саме через них нечиста сила в будинок пробирається).

Весь рік сім’я проживе без неприємностей, якщо буде дотримуватися заборон на сьогодні.

Слов’яни побоювалися дня Афанасія, тому строго дотримувалися деяких заборон:

1. Не можна сьогодні лякати один одного всякими жахами та страшними історіями. В народі вірять, що такі розмови може підслуховувати нечисть, яка в цей день особливо активізується і літає всюди. Почує вона страшилки та стане їх втілювати.

2. В цей день не призначають романтичних зустрічей, вони закінчаться невдало.

3. У старовину з-за сильних морозів на 31 січня взагалі ніяких справ не планували. Мужики не ходили на річку рибу в ополонці ловити, в ліс на рубку дров не їздили, навіть молодь на вечорниці ввечері не збиралася, хлопці не звали дівчат на гулянки. Побоювалися, правда, не настільки морозів, скільки витівок і капостей нечистої сили, яка розгулялася.

4. Сьогодні судових позовів краще не подавати, інакше справа буде програна.

5. В цей день не хрестять дітей, вони тяжко хворіти будуть, та й, загалом, доля потім складеться нещасливо. Особливо це відноситься до хлопчиків, вони виростуть слабкими на чоловіче здоров’я.

6. На 31 січня хірурги не планують операцій, їх результат може виявитися несприятливим. Коли ситуація критична, то тут вже нікуди діватися. А якщо операція планова, то краще перенести її на інше число.

7. Не можна сьогодні влаштовувати переїзди. Не вийде в новій квартирі або будинку нормального життя, подружжя часто буде скандалити. Так що переїжджайте в нове житло або раніше, або вже дочекайтеся лютого.

Прикмети погоди на 31 січня

  • Якщо тепла погода, то влітку часто будуть лити затяжні дощі, а значить, не варто чекати багатого врожаю картоплі.
  • Якщо в день Афанасія мете заметіль і завірюха розігралася, значить, ранньої весни не чекайте.
Джерело: ukr.media