5 лютого — день Агафія: історія, традиції та прикмети свята

5 Лютого 2020 12:38

Православні християни 5 лютого згадують мученика Агафангела. За народним календарем дата називається Агафій-півхлібник або день Агафія, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Агафангел

Жив Агафангел в III столітті, навчався у священномученика Климента, єпископа Анкирського. Разом вони проводили обряди Хрещення, надавали всіляку допомогу у важких ситуаціях, зцілювали, наставляли на правильний шлях. Багато хто завдяки Агафангелу і Клименту стали вірувати в Господа.

За християнську віру і доброчесний спосіб життя язичники піддали Агафангела з Климентом страшним мукам. Обидва вони прийняли смерть від усікновення голови мечем.

Які на цей день обряди і традиції

На Русі 5 лютого було заведено перевіряти залишки продуктових запасів, особливо зерна і борошна. Господарі вираховували, чи зможуть протриматися до наступного врожаю. Звідси і взялося народна назва дня «Агафій-півхлібник».

Після того, як запаси були перераховані, приймалися за прибирання комор і засіків. З давніх-давен у наших предків було заведено день Агафія присвячувати домашнім турботам.

Чому б і нам сьогодні не слідувати старим традиціям і не перевірити запаси провізії? Чи всього в будинку вистачає? Сіль, борошно, цукор, крупи — може щось треба докупити? Влаштуйте 5 лютого у своїх коморах і кухонних шафках генеральну ревізію і прибирання.

Господині сьогодні неодмінно треба приготувати пиріг з начинкою з курячого м’яса. Це давня традиція, так люди залучали до землі родючість, а в дім щастя. Кожен член сім’ї обов’язково повинен з’їсти сьогодні шматочок такого пирога, а залишок згодовують домашнім тваринам.

Слов’яни в ніч на 5 лютого намагалися на небо не дивитися. Згідно з народними забобонами зірочки, які падають, є передвісниками смерті для того, хто їх побачив (або ця людина помре, або хтось із її родичів).

Не відмовляйте сьогодні людям у їх проханнях.

Кажуть, що в день Агафія з небес спускаються ангели і святі, щоб по землі прогулятися. Під виглядом мандрівника вони можуть увійти в будь-який будинок.

Щоб не образити Божих посланців, люди 5 лютого нікому ні в чому не відмовляли, кожного шанували, пригощали хлібом-сіллю, залишали ночувати. Вірили, хто так учинить, той наповнить свою душу благодаттю, а життя щастям.

Нам дуже часто у житті доводиться когось про щось просити чи самим виконувати прохання інших людей. Як правильно поводитися, щоб тебе почули?

Даємо кілька корисних порад:

1. Коли прохання невизначене, така буде і відповідь. Не потрібно боятися, соромитися, розповідати преамбули, ходити навколо. Це не дасть ніякого ефекту. Людина, яка спочатку збиралася вам допомогти, така постановка прохання може дратувати, і в підсумку привести до відмови. Тому просіть завжди по справі і чітко, не мямліть.

2. Для кожної людини важлива вдячність. Коли будете звертатися до когось із проханням, заздалегідь подякуйте. Навіть якщо отримаєте відмову, все одно треба сказати «спасибі» за те, що вас вислухали. Адже ніхто не знає, як складеться далі життя. Може через деякий час вам знову доведеться звернутися саме до цієї людини.

3. Ніколи не впадайте у відчай і не здавайтеся. Просіть стільки разів, скільки буде потрібно. Коли на ваше прохання не реагують, це ще не означає, що не хочуть допомогти. Можливо, вас просто не почули (наприклад, не побачили лист). Через деякий час повторіть прохання. Якщо відмовляють в одному місці, зверніться до іншого.

4. Прохання завжди говоріть добрим, спокійним і м’яким тоном. Якщо людині почуються у проханні приказні нотки, це може її вразити, відповідно буде негативний результат. Коли вам відмовляють, не думайте проявляти злість і агресію.

5. Перш ніж щось просити, подумки намалюйте у своїй свідомості картинку, як вас почули і допомагають. Не треба уявляти собі сумну картину відмови. Тільки позитивний настрій притягне виконання прохання. Тому звертаючись до людей, завжди будьте впевнені, що вам не відмовлять.

6. Вираз прохання має бути чесним, ввічливим і відкритим. Не маніпулюйте людьми. І не думайте показати своїм виглядом, що якщо вам відмовлять, станете ображатися.

Погодні прикмети на 5 лютого

  • Весна прийде рано, якщо 5 лютого сонячно.
  • Влітку чекайте багатого хлібного врожаю, якщо в день Агафія багато снігу.
Джерело: https://ukr.media