6 лютого — день преподобної Ксенії: історія, традиції та прикмети свята

6 Лютого 2020 11:30

В православ’ї 6 лютого день вшанування преподобної Ксенії Міласської і блаженної Ксенії Петербурзької. За народним календарем дата називається день Ксенії, Ксенія-півхлібниця, інформує Ukr.Media.

Ким була свята Ксенія

Проживала Ксенія Міласська в V столітті, родом походила зі знатної римської сім’ї, при народженні отримала ім’я Євсевія. В юності вирішила присвятити своє життя служінню Господу і дала обітницю безшлюбності.

Вона переодягнулася в чоловічий одяг і разом зі своїми служницями вирушила на острів Кос на кораблі. Діставшись до місця призначення, Євсевія змінила ім’я на Ксенію.

Вона відома аскетичним способом життя, особливо суворо тримала піст, їла один раз в декілька днів і то лише невеликий шматочок хліба.

У місті Мілясі на гроші, які при від’їзді з дому Ксенія взяла у батьків, вона купила земельну ділянку і побудувала на ній церкву. Після прийняття чернецтва Ксенія була присвячена в сан диякониси.

Які на цей день обряди і традиції?

На Русі в день Ксенії дотримувалися безлічі заборон:

  • 6 лютого люди не вечеряли. Згідно з народними забобонами, хто в цей день ввечері перший поїсть, той вперед всіх покине світ земний.
  • Якщо в сім’ї були літні дідусі, то вони спеціально сідали за стіл вечеряти першими, щоб відвести біду від дітей та онуків, адже все одно вже не за горами їхній час помирати.
  • Щоб ніхто з домочадців незабаром не захворів, сьогодні не перестилайте і не міняйте постільну білизну.
  • Голова буде дуже сильно боліти, якщо у цей день підстригти волосся. А якщо зріжете нігті на ногах, замучать судоми.
  • Забороняється рукодільна жіноча робота — шиття, в’язання, вишивання.
  • У день Ксенії не заведено ставити брагу і квас, інакше осінь потім засмутить мізерним урожаєм.
  • Категорично не можна нікому розповідати сни, що снилися в ніч на 6 лютого.

Будь-які вузли сьогодні під суворою забороною

Найголовніша заборона, яка здавна існує на день Ксенії — не можна сьогодні зав’язувати ніяких вузлів. Той, хто порушить, може накликати на свою сім’ю похорон.

Тому намагайтеся 6 лютого обходитися без вузликів: ніяких господарських справ з мотузками і нитками не починайте; бантики і стрічки не зав’язуйте і не вплітайте в коси; шарфики не в’яжіть і надягайте взуття без шнурків.

Наші предки наділяли вузлики особливою магічною силою, використовували як оберіг, тому з ними пов’язано так багато прикмет, забобонів і обрядів.

Ритуал з вузликами для хворих

Коли хтось з ваших рідних захворів, проведіть такий обряд для якнайшвидшого одужання:

1. Обв’яжіть людину, що хворіє червоною ниткою навколо тіла, в народі це називають «зав’язати хвороба».

2. Тепер зніміть нитку з людини, не розв’язуючи її.

3. Зробіть на нитці кілька вузликів, щоб хвороба більше не повернулася.

4. Віднесіть цю нитку на вулицю в дупло якого-небудь дерева. Якщо не знайдете дупла, просто закопайте нитку в землі. Разом з нею і хвороба пройде.

Прикмета з вузликами для породіль

Якщо у вагітної жінки затягнулися пологи, потрібно розв’язати вузлики на всіх її речах. Пологи прискоряться.

Прикмета з вузликами для молодят

Перед тим, як вінчатися, нареченому і нареченій на взутті та одязі слід розв’язати всі наявні вузлики. Це символізує, що їх рішення про вступ у шлюб і спільне проживання нічим не стримується.

Після того, як таїнство буде завершено, свідки з друзями допомагають молодятам назад зав’язати всі вузлики. Тепер це символ міцності подружнього союзу.

Небезпека, яку несуть вузли

Не можна піднімати з землі річ, яка зав’язана вузлом. Скоріше проходьте повз неї, вона принесе нещастя.

Якщо все-таки зважитеся підібрати таку штучку, то розв’язуючи на ній вузли, постійно промовляйте молитви. Вони послужать нейтралізатором будь-яких магічних дій, вчинених над цією річчю.

Якщо помітили, що на вашому ланцюжку, який можна носити на шиї як прикрасу або оберіг, утворився вузлик, майте на увазі, що хтось проти вас чаклує і посилає негативні потоки.

Коли такі вузлики з’являються все частіше і частіше, це говорить про наведене псування. Будьте обережні, на вас насуваються біди і неприємності.

Погодні прикмети на 6 лютого

  • Ось-ось чекають сильні морози і заметіль, якщо в день Ксенії горобці з ранку до вечора метушаться і шукають, де б сховатися.
  • Весна прийде рано, якщо 6 лютого ясна, сонячна і тепла погода.
Джерело: https://ukr.media