7 лютого — день Григорія Богослова: історія, традиції та прикмети свята

7 Лютого 2020 12:44

У православному світі 7 лютого згадують про святителя Григорія Богослова. У народному календарі називається дата Григорій-весновказівник або день Григорія, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Григорій?

Григорій жив у IV столітті. Всі члени його сім’ї (батьки, брат Кесарій і сестра Горгонія) зараховані до лику святих.

У християнській історії Григорій — особистість видатна, відомий церковний діяч і глибокий мислитель. Батьки доклали всі зусилля, щоб він отримав гарну освіту. Григорій люто боровся з язичництвом, а своїми філософськими і поетичними проповідями звернув в християнство дуже багатьох людей.

Які на цей день обряди і традиції?

У наших предків день Григорія вважався сприятливим для торгівлі і вирішення фінансових питань. Торговці для того щоб у них щасливо складалися справи, спеціально в цей день заговорювали шматочок цукру і тримали його під прилавком, надійно приховуючи від сторонніх очей.

Добра прикмета: випадково розлити молоко в день Григорія — обіцяє найближчим часом велику несподівану радість.

Здавна існують і заборони на 7 лютого:

Не можна сьогодні сіль просипати, це загрожує великими конфліктами з близькими людьми.

• Суворо забороняється в день Григорія плювати собі під ноги. Хто порушить заборону, у того в майбутньому році всі шляхи і дороги будуть невдалими.

• Нігті і волосся 7 лютого краще не підстригати, інакше почнеться низка дрібних проблем. Краще зробити це напередодні або почекати до завтра.

Влаштуйте сьогодні день добрих справ

У слов’ян існувала традиція — 7 лютого присвячувати доброті. У цей день люди з вдячністю згадували добро, зроблене для них іншими, і самі намагалися творити добрі вчинки. Вірили, чим більше хорошого зробиш в день Григорія, тим більше добра забереш з собою в нову весну.

Але про скоєні у цей день добрі і хороші справи не можна розповідати нікому. Адже творити їх потрібно не для галочки і показухи, а для власної совісті і душі.

Люди вірили, що Господь і так все побачить, а коли прийде час, то віддасть по заслугах. А вихвалятися добрими справами перед людьми — це грішно, до того ж можна наврочити самого себе і накликати неприємності на свій будинок і сім’ю.

Якщо ви не можете придумати, що б такого доброго зробити сьогодні, скористайтеся нашими простими порадами:

1. Вирушайте на пункт здачі крові. Цю справу по праву можна назвати не просто доброю, але і великою, адже так ви врятуєте чиєсь життя.

2. Ось ще такий приклад. Після роботи ви скупилися в супермаркеті, набрали повний кошик продуктів, а на касі ззаду стала у чергу людина з однією хлібиною. Просто пропустіть її вперед. Дрібниця, а приємно на душі — і її, і вам.

3. З вечора або рано вранці спечіть пиріг і візьміть його з собою на роботу. Почастуєте в обідню перерву колег, чаювання вийде особливо душевним. І не потрібен для цього ніякої привід, просто для гарного настрою.

4. Поступайтеся місця в громадському транспорті тим, хто цього потребує.

5. Не скупіться на свої знання, поділіться з друзями або колегами, допоможіть їм розібратися в тій області, де ви відчуваєте себе професіоналом (рибалка, комп’ютерні ігри, спорт, кулінарія, рукоділля, фотографія).

6. Хлібні скибочки і кісточки, які залишилися після прийому їжі, не полінуйтеся винести на вулицю і підгодувати бездомних кішок і собак.

7. Завжди залишайте позитивні відгуки, не скупіться. Якщо вас добре обслуговують в якомусь магазині, клубі або ресторані, попросіть книгу закладу і напишіть кілька добрих слів. У вас це займе пару-трійку хвилин, а людям, які там працюють, буде дуже приємно.

8. Влітку, коли привозите з дачної ділянки багато фруктів, овочів, зелені або квітів, поділіться трохи з друзями або літніми сусідами.

9. Влаштуйте генеральну ревізію своїх речей. Напевно у ваших шафах знайдеться чимало одягу та взуття, яке вже давно не носите, а комусь воно цілком згодиться, зігріє і порадує.

Можна зібрати його в пакети і відвезти в будинок пристарілих або дитячі будинки. Або просто передайте волонтерам, вони часто збирають речі для людей, які постраждали при аваріях, катастрофах, стихійних лихах.

Погодні прикмети на 7 лютого

  • Поспостерігайте за сороками. Якщо вони на нижніх гілках дерев сидять, значить, зовсім скоро почнуться сильні рвучкі вітри.
  • По співу птахів в день Григорія наші предки навчилися визначати погоду на найближчі дні. Якщо горобці дружно розцвірінькалися, то чекайте відлигу. А якщо з ранку синички співають, то ще нагрянуть міцні морози.
Джерело: https://ukr.media