“Рюкзаки Авакова”: історія триває

14 Лютого 2020 12:29

Директор НАБУ Артем Ситник готує позов до Європейського суду з прав людини через можливий тиск на суддів у так званій справі «рюкзаків Авакова».

Позов буде подано від імені Ситника, заявив сам голова Бюро в інтерв’ю журналістці Радіо НВ Тетяні Даниленко.

Директор антикорупційного органу стверджує, що суддя Солом’янського суду Києва, де розглядалася справа щодо сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра, «розроблявся» МВС.

«Справу розглядав суддя, який фактично був у “розробці” працівників МВД, і в останній момент лише один прокурор був затриманий у справі щодо вимагання хабаря саме за винесення вироку цим суддею. Цей суддя був виведений зі справи, але фактично став “ручним”. <…> Саме за винесення вироку цим суддею передавався хабар», – заявив Ситник.

На думку директора НАБУ, після того, як справа почала розглядатися в Апеляційному суді Києва, суддю цього органу змусили взяти самовідвід.

«Зараз скеровано звернення щодо тиску на суддів до Вищої ради правосуддя і готується звернення до Європейського суду з прав людини. Звичайно, [від мого імені]», – пояснив він.

Нагадаємо, 31 жовтня 2017 року НАБУ здійснило низку гучних затримань у справі про розтрату при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії. Серед фігурантів справи – син глави МВС Олександр Аваков, ексзаступник Авакова Сергій Чеботар і представник фірми-переможця тендеру Дніпровенд Володимир Литвин.