28 лютого — день Онисима: історія, традиції та прикмети свята

28 Лютого 2020 10:24

Малюкові, котрий з’явився на світ 28 лютого, потрібно подарувати речі з овчини. Це принесе йому щастя і благополуччя в майбутньому.

У православному світі 28 лютого згадують про апостола Онисима. У народному календарі називається дата Онисим-вівчар або просто день Онисима.

Ким був святий Онисим?

Жив Онисим в I столітті і перебував у рабстві у знатній християнській сім’ї. Провинившись у чомусь, він вирішив від свого власника втекти в Рим. Там раб опинився у в’язниці, де зустрів апостола Павла, який посвятив Онисима в християнську віру і вчинив для нього обряд Хрещення.

Коли Онисим вийшов з в’язниці, то повернувся до своїх колишніх господарів, але вже не як раб, а як брат по вірі, адже тепер вони разом сповідували християнство.

Які на цей день обряди і традиції?

На Русі вважалося, що святий Онисим протегує вівчарству і пастухам, тому багато традицій і обрядів цього дня пов’язані з вівцями. Щоб вони успішно ягнилися, вівчарики в ніч на 28 лютого окликали зірки на небі. А вдень господарі овечок накривали у себе вдома щедрі столи для пастухів і дарували їм подарунки.

У слов’ян було прийнято дитину, що з’явилася на світ у день Онисима, відразу закутати в хустку з козячого пуху і подарувати її яку-небудь річ з овчини. Вірили, що тоді новонароджений проживе щасливе і здорове життя.

В останні лютневі дні у наших предків не прийнято було вибудовувати плани на майбутнє: вважалося, що вони не здійсняться.

Як назавжди позбутися від пліткарів і чуток про себе?

Лютий найкоротший серед усіх місяців. Тому останні дні лютого вважаються найбільш вдалими, щоб проводити обряди і вичитувати замовляння від лихослів’я, на вкорочення злих і довгих язиків.

У слов’ян було прийнято 28 лютого йти на ранкову церковну службу. Після цього обов’язково потрібно було роздати милостиню всім, хто просить у храмі, а по приходу додому відразу прочитати молитви від пліток і лихослів’я.

Часом люди самі винні, що стали об’єктом для злих язиків. Треба поменше ділитися з усіма підряд своїми досягненнями і проблемами, хвалитися особистим життям або вдалими покупками.

Звичайно, коли дівчина знайомиться і починає зустрічатися з цікавим, гарним, надійним хлопцем, їй хочеться похвалитися подружкам, як романтично він піклується, які дарує подарунки.

Але тільки одна подруга зрадіє, інша може позаздрити, а третя і зовсім сама покладе око на такого завидного нареченого, почне його спокушати.

Якщо вам все-таки не вдається уникнути пересудів і пліток, спробуйте захиститися від лихослів’я з допомогою ефективних і простих обрядів.

Що робити, коли вуха горять?

Згідно з народними забобонами, якщо щоки або вуха різко стали червоніти і горіти, значить, в цю хвилину хтось обговорює вас. Коли горить ліве вухо, це означає, що про вас говорять погане. Праве вухо не настільки небезпечно, коли горить, значить, вас обговорюють по хорошому приводу.

Врятувати свої вуха можна за допомогою змови. Як тільки з’явиться відчуття палаючого вуха, відразу перехрестіться і три рази прочитайте такі слова:

«Прошу тебе, Боже, чутки з мене прожени, від пліткарів злих мене збережи. Ангел-Охоронець, своїм крилом захисти мене, а сказані про мене погані слова назад поверни. Амінь».

Замовляння на воду

Вранці, коли прокинетеся, налийте в миску води і вимовте над нею заговорений текст:

«Матінко Божа, прошу тебе, цю воду благослови. Нехай вона змиє з мене чутки жіночі і чоловічі, образливі і погані слова, колючі і косі погляди».

Тепер воду три рази перехрестіть, і вмивайтеся нею. Якщо будете виконувати такий ритуал щодня, можете не боятися абсолютно ніяких заздрісників, пліткарів і їх пересудів.

Погодні прикмети на 28 лютого

  • У ніч на 28 лютого заведено спостерігати за небом. Якщо місяць яскравий, чистий і повний, не закритий хмарами, значить, весна настане ще нескоро, а найближчим часом чекайте міцних морозів.
  • Літо очікується неврожайне, якщо сьогодні мало снігу.
Джерело: ukr.media