6 березня — день преподобного Тимофія: історія, традиції та прикмети свята

6 Березня 2020 10:43

У православному світі 6 березня згадують про преподобного Тимофія. За народним календарем дата отримала назву Тимофій-Весновій або просто день Тимофія, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Тимофій?

Жив Тимофій в Малій Азії в VIII столітті. З юних років він молився і вів помірний спосіб життя, за це Бог нагородив його даром зцілення і владою над нечистою силою.

Тимофію належить безліч чудес, які він здійснив за допомогою молитов — біснуватих рятував від демонів, важкохворих людей виліковував. Останні роки життя провів у самоті, молився і поневірявся по пустелях. Помер, будучи глибоким старцем.

Які на цей день існують традиції і обряди?

На Русі вірили, що ті нечисті сили, які всю зиму в сплячці провели і не лютували, з 6 березня починають прокидатися і здійснювати свої страшні справи.

Для захисту від нечисті в день Тимофія люди вирушали на високі пагорби і горби, і розпалювали там ритуальні багаття, які вважалися зв’язковим ланцюжком між сонцем і землею. По цій вогненно-сонячній золотій доріжці опускалося з неба на землю яскраве світло, яке здатне погубити темні сили.

Потім кожен господар запалював факел від ритуального багаття і йшов до свого земельного наділу, який обходив по всьому периметру. Так люди захищали від злих духів майбутній урожай.

Молоді дівчата з хлопцями очищалися від гріхів, недуг і проблем, стрибаючи через багаття.

Приганяли також домашню худобу і водили навколо багаття, щоб уберегти від хвороб.

Господиням сьогодні потрібно з раннього ранку затіяти в будинку генеральне прибирання, ретельно вимити житло і вимести двір, а ще викинути весь непотріб (зламані і непотрібні речі, які тільки місце займають). Вірили, що таким обрядом позбавлять сім’ю від нещасть і бід на весь майбутній рік.

За порадою знахарів відкривайте сьогодні сезон весняних прогулянок

У народі дату 6 березня так і прозвали Тимофій-Весновій, тому що вже всі відчували швидке тепло. Раділи приходу весни, яскравому сонечку і тварина, і людина.

Малюків з вулиці було не загнати, навіть старенькі злазили з печей, на яких провели всю зиму, і прагнули подовше посидіти на призьбі. Збиралися цілими компаніями, розмовляли, ділилися різними життєвими історіями. А малюки, немов зграя горобчиків, навколо старих розсідалися і слухали.

Цілителі здавна радили, починаючи з 6 березня, часто і багато часу проводити на свіжому повітрі. Пропонуємо вам дізнатися кілька прикмет і забобонів, які складалися і перевірялися народом протягом багатьох століть.

Вони можуть дещо підказати вам під час прогулянки:

1. Перебуваючи на природі, не переступайте через згорілі поліна. Наші предки вірили, що так можна підхопити застуду.

2. Зараз у багатьох паркових зонах є ставки, на яких по вихідних рибалки цілий день з вудками сидять. Якщо будете зовсім близько до них підходити, щоб поцікавитися: «Як клює?», то не переступайте через головні убори, які лежать на землі — і у власника шапки, і у вас після цього буде сильно боліти голова. Також не можна переступати через вудки, інакше на них перестане ловитися рибка, та ще від господаря отримаєте прочухана.

3. Якщо ви вийшли з дому і помітили дощового черв’яка, який переповзає дорогу, значить, прогулянка вийде цікавою — щось незвичайне побачите, познайомитеся з милим співрозмовником або дізнаєтесь дивовижні новини.

4. Під час прогулянки не піднімайте із землі все, що побачите. Чийсь загублений ґудзик вам принесе біду, а цвях неприємності, і тільки монетка сьогодні віщує щастя.

5. Прогулюючись по місту і побачивши похоронну процесію, ніколи не переходьте їй дорогу, інакше незабаром важко захворієте.

6. Не здумайте підбирати з землі чужі носові хустки, навіть якщо вони абсолютно нові і дуже красиві, інакше потім доведеться гірко в них плакати.

7. Прогулянка виявиться невдалою, якщо перед виходом з дому ви що-небудь зашиєте. Так що не робіть цього, якщо хочете цікаво та з користю прогулятися. Краще одягніть іншу річ, але нитку з голкою в руки не беріть.

8. Під час прогулянки завжди стежте за своїми речами. Якщо втратите шпильку для волосся, значить, скоро розлучитеся зі своїм шанувальником. Втрата рукавички — особливо погана прикмета, передвіщає нещастя.

Погодні прикмети на 6 березня

  • Якщо 6 березня в лісі зустрінеться білий заєць, значить, ще обов’язково сніг піде.
  • Тепло прийде вже зовсім скоро, якщо в день Тимофія дме північний вітер.
Джерело: https://ukr.media