22 квітня — день Вадима Ключника: історія, традиції та прикмети свята

22 Квітня 2020 10:40

Сьогодні можна зберегти молодість, якщо вмитися правильною водою.

У православному світі 22 квітня день вшанування святого преподобного мученика Вадима. За народним календарем дату називають відмикання джерел чи день Вадима Ключника.

Ким був мученик Вадим?

Він жив в IV столітті в Персії, родом походив з багатої родини. Християнство пізнав в ранній юності, після чого прийняв рішення піти від заможних батьків та за містом оселитися в монастирській обителі.

Потім кілька років він провів у повній самоті на пустинній горі у безперестанних молитвах. Коли Вадим знову повернувся в монастир, його призначили пресвітером.

В період влади жорсткого перського царя Шапура почалися гоніння на християнську віру. Вадима ув’язнили і піддали страшним катуванням. У 376 році правитель наказав убити святого усікновенням голови.

Кат за виконання вироку був щедро нагороджений, але після скоєного його постійно мучила совість. Зрештою він скоїв самогубство і кинувся на гострий меч.

Які на цей день існують традиції і обряди?

22 квітня наші предки вирушали збирати мати-й-мачуху, яка вже всюди цвіте. Рослину потім сушили й готували відвари для зцілення від застуд.

Хочете довго залишатися молодими? Тоді використовуйте сьогодні силу води!

Традиційно на Русі в цей день жінки з самого ранку йшли до природних водоймищ — ключів і джерел. Там читали магічні замовляння для того, щоб вода з джерел занадто сильно не розливалася і не затоплювала селянські наділи з посівами, і щоб у спекотні літні дні не пересихала.

Так як 22 квітня в будь-яких природних джерелах вода вважалася цілющою, жінки намагалися якомога більше набрати її і принести додому. Натщесерце по ковтку треба було випити кожному домочадцю, так захищалися від різних хвороб і нечистої сили.

Якщо ж у будинку була лежача хвора людина, то у воді, яку принесли з джерела, прали її одяг і постільну білизну, потім скоріше просушували, щоб встигнути в цей же день надіти на неї все чисте. Після проведення обряду хворий швидко йшов на поправку.

Ворожіння у водойми

А ще джерельну воду в цей день використовували, щоб поворожити та дізнатися майбутнє хворої людини. Знову ж таки рано вранці треба було піти до джерела, але ні з ким не зупинятися по дорозі, не розмовляти і не вітатися, навіть якщо зустрінуться близькі знайомі чи родичі.

Мовчки дійшовши до водойми потрібно повернутися до всіх чотирьох сторін, поставити запитання: «Мертва чи жива?», і подумки уявити образ хворої людини. Після цього треба стати обличчям до водойми і подивитися на воду.

Якщо вона чиста, немов сльоза прозора — хворий незабаром одужає. А якщо гучна і неспокійна вода, то людині ще довго доведеться хворіти, одужання буде важким, а можливо результат виявиться смертельним.

Умивання джерельною водою

Принесену з джерела воду жінки тримали в окремій посудині і застосовували для продовження краси та молодості. Вранці після пробудження наливали в миску звичайну воду і додавали в неї ту, що принесли 22 квітня з водойми. Цією водою вмивали спочатку обличчя, а потім все тіло обливали.

Вірили, що можна так не лише затримати старість, але і від різних недуг шкіру зцілити. Якщо є вугрі, прищі або інші вади, треба над водою в мисці прочитати молитву «Отче наш» дев’ять разів і вмитися нею перед тим, як лягати спати.

Змова для продовження молодості

Простий ритуал допоможе завжди залишатися привабливою і молодою. Щовечора виконуйте його перед сном, видаливши з шкіри обличчя всю декоративну косметику.

1. Налийте в таз чистої води і вимовте замовний текст: «Сестриця-водиця, прошу тебе! Вади зі зморшками, прищі і вугри з мого обличчя забери».

2. Потім набирайте в долоні воду і обполіскуйте обличчя. Так зробіть сім разів.

3. Рушником не користуйтеся, нехай крапельки води висохнуть самі.

Прикмети погоди на 22 квітня

  • Весняне тепло встановилося остаточно й більше не здасть холоду своїх позицій, якщо 22 квітня вже цвітуть кульбабки.
  • Якщо сьогодні вітер і дощ, то майбутній літньо-осінній сезон очікується урожайний.
Джерело: ukr.media