26 травня — день святої мучениці Глікерії: історія, традиції та прикмети свята

26 Травня 2020 11:12

Сьогодні можна поставити захист від 100 недуг на себе і родину.

Православні християни 26 травня згадують святу — праведну Глікерію Новгородську. За народним календарем дату називають Лукера-комарниця або просто день Глікерії.

Ким була свята Глікерія?

Практично невідомо, яким був життєвий шлях Глікерії, є дуже мало достовірних відомостей. Жила вона в XV-XVI століттях. Її батько був старостою однієї з вулиць в Новгороді.

В 1572 році було виявлено тіло померлої Глікерії. Мощі виявилися нетлінними через п’ятдесят років після поховання. Коли їх відкрили, люди в цей же день стали зцілюватися від різних захворювань. Це і стало підставою для того, щоб канонізувати святу Глікерію.

Які на цей день існують традиції і обряди

На Русі дату 26 травня прозвали Лукера-комарниця, тому що до цього дня вже з’являються перші комарики. Люди вважали, що восени їх в теплий край заносить, а весняний вітерець приганяє назад.

Згідно з народними повір’ями, якщо починаючи відсьогодні і до 22 червня (дня літнього сонцестояння), вбити одного комарика, то їх додасться відразу на дюжину.

Якщо сьогодні вам доведеться побачити, як горобець з голубом б’ються за хлібну скибочку, знайте, це недобра прикмета, яка обіцяє велику сварку з сусідами.

Ще одне марновірство на 26 травня стосується знайдених на вулиці монет і купюр. Якщо пощастить монетки або купюри на дорозі знайти, то не поспішайте класти їх в свій гаманець. Роздайте знайдене нужденним або жебракам, тоді протягом року ваша родина бідності знати не буде.

Того, хто в день Глікерії скупається голяка в природному водоймищі, на весь майбутній рік забезпечений захист від ста недуг.

Плануйте своє майбутнє і міняйте життя на краще!

26 травня вважається дуже гарною датою для того, щоб будувати плани на майбутнє. Звичайно, поруч з нами знаходиться чимало скептиків, які стверджують, що життя у людини одне, і воно повинне протікати своєю чергою, нічого планувати не потрібно.

Насправді, якщо з такою зневагою пустити на самоплив своє життя, то нічого доброго не вийде. В усіх життєвих сферах планування є дуже корисною річчю. Причому розстановка пріоритетів і формування стратегії потрібні як для тривалих, так і для коротких періодів.

Насамперед, це дає відмінне розвантаження для нашого мозку. Коли ми записуємо денні плани на папері, голова відпочиває, тому що не повинна протягом дня утримувати все в пам’яті. І щоб згадати намічені на сьогодні цілі, достатньо лише відкрити блокнот.

1. Отже, з чого починаємо? Заведіть блокнот і ручку (ідеальний варіант — щоденник). Чому рекомендується пункти свого денного плану не тримати в голові, а записувати?

Бо коли ми не бачимо на папері своїх цілей, вони залишаються невідчутними. Коли план переходить із пам’яті на папір, його вже можна коригувати, з ним легко працювати.

2. Продумайте весь завтрашній день і запишіть у блокнот справи, які необхідно виконати. Включіть сюди абсолютно все — і ранковий дзвінок мамі з татом, щоб поцікавитися як їх здоров’я, і вечірній скраб для тіла під час прийняття ванни.

3. В результаті ваш план повинен складатися з намічених відвідувань масажного (косметологічного, стоматологічного і т. д.) кабінету, приготування сніданку (обіду, вечері), закупівлі в супермаркеті або на ринку, необхідних дзвінків і важливих зустрічей. Загалом, намагайтеся нічого не упускати!

4. Тепер виділіть найбільш важливі справи, які переносити на інші дні ніяк не можна. Протягом дня періодично заглядайте в щоденник і звіряйтеся, що вже виконали, а які пункти ще треба зробити.

5. Аналогічним чином плануйте свій тиждень, місяць, рік. Ці плани будуть вже не такими докладними, як щоденні, адже сюди входять більш глобальні цілі.

6. Увечері в кінці дня (тижня, місяця, року) обов’язково проводьте аналіз виконання плану. Згадайте, які пункти зайняли мало часу, а на що знадобилося багато. Враховуйте це при плануванні завтрашнього дня.

Через деякий час завдяки плануванню визначиться ваш життєвий темп. Ви вже будете мати чітке уявлення про те, на що витратили свій час даремно, які події і речі відволікають або не мають особливого значення, а чому необхідно приділяти увагу у першу чергу.

Пройдуть дні, тиждень, місяць, і ви зрозумієте, наскільки зручно планувати своє життя, і як від цього підвищується продуктивність.

Прикмети погоди на 26 травня

  • Сьогодні спостерігають за березовими листочками. Якщо вони скручуються в трубочки, значить, скоро дощ поллє.
  • У народі кажуть: «Якщо на Ликеру багато мошок, значить, можна готувати багато кошиків», тобто літо буде щедрим на грибний урожай. А якщо 26 травня багато комарів літає, значить, можна чекати багатого ягідного врожаю.
Джерело: ukr.media