Цей день в історії Хмельниччини: 24 липня

24 Липня 2020 06:50

24 липня, 1918 року до залізничників Шепетівки, які брали участь умасштабному загальноукраїнському страйку галузі, звернувся центральний страйковий комітет Південно-Західної залізниці. Автори звернення застерігали що б до повного задоволення висунутих вимог страйкарі «не відвідували службових приміщень, за винятком одержання грошей і матеріального постачання…». А також «Ніякі пасажирські, товарні поїзди ні при яких обставинах не повинні відправлятись залізничниками, а особливо службові».

24 липня 1918 року був ухвалений закон, про карну відповідальність за перевищення граничних цін та спекуляцію. Кам’янецький повіт відзначався дорожнечею на продукти першої необхідності, тому спекуляція процвітала. Після того, як закон набрати чинності в Кам’янці-Подільському було оштрафовано власника пекарні Грішпуна на 3 тисячі карбованців.

24 липня 1941 року комендант Славути підписав «Наказ до населення місіта». У ньому йшлося, що всім у кого знаходиться зброя, радіоапарати, акумулятори й аноди, телефонні апарати і всяке військове знаряддя, знести до народної міліції по Цвітоській вулиці. Переховування більшовицької міліції, НКВДистів і військових карається розстрілом. Також під загрозою розстрілу забороняються грабунки. Наказ встановлював військові години та обов’язок ідентифікувати себе певним категорія населення: «поліцейські години: для українців – від 6 до 21 години, для жидів і поляків – від 6 до 20 години. Всі жиди мусять носити на правому ремені білу опаску із блакитною зіркою Давида. Службою безпеки, охорони і порядку є українська народна міліція, котра носить жовто-блакитну відзнаку на лівому ремені. За невиконання повищих наказів підлягає кожний воєнному судові».
У липні 1941 року Хмельниччина була повністю окупована німцями. Крім стеження за так званим «більшовицьким активом», німці організовували стеження за всім мирним населенням. Ряд заходів обмежував і робив майже неможливим переміщення населення з одного місця в інше. Було заборонено ходити в ліси, не дозволявся будь-який рух вулицями населених пунктів у нічний час. Проведена паспортизація, яка давала поліції можливість через сільські управи відразу ж виявити появу сторонніх людей.

24 липня в зоні проведення ООС загинуло троє наших земляків.
У 2014 році загинув військовий з Ізяслава Василь Кобернюк, боєць 8 окремого полку спецпризначення. КАМАЗ, на якому їхали спецпризначенці потрапив під перехресний вогонь із засідки поблизу міста Первомайськ, Луганської області.

Цього ж дня рятуючи життя пораненого, від кулі снайпера загинув лікар Сергій Рокіцький зі Старокостянтинівського району. Цього дня лікарі евакуйовував поранених з-під збитого БТРа в Лисичанську.

У 2016 році внаслідок ДТП у Красногорівці, Мар’їнського району, Донецької області загинув Ігор Мединський із села Писарівка Волочиського району. Військовий 13-о окремого мотопіхотного батальйону (58-а окрема мотопіхотна бригада).

У 2019 році сайт “Є” писав про те, що у Кам’янці-Подільському почалися розкопки на місці давньої церкви. Раніше на цьому місці археологи натрапили на сенсаційні знахідки та зробили чимало відкриттів. Зокрема, натрапили на давньоруський могильник. Розпочали їх на території Старого замку на місці розташування церкви Покрови Богородиці ХІV-ХVІІ століття.

У 2015 році 24 липня, в місті Дунаївці на службу вперше заступив велосипедний патруль.

Ірина ОЛІЙНИК, Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua