Верховна Рада зобов’язана позбавити депутатського мандата сина Пшонки

14 Червня 2014 13:00
tomenko.ua

tomenko.ua

Це має відбутися на наступному пленарному тижні, – сказав народний депутат Микола Томенко, коментуючи інформацію про те, що колишній генеральний прокурор України Віктор Пшонка та його син, народний депутат Артем Пшонка є громадянами Росії, про що вони зазначили у графі “громадянство” в документах Європейського суду, вимагаючи анулювати санкції, запроваджені проти них Радою Європейського Союзу.

Микола Томенко зауважив, що Конституція України чітко передбачає умови, коли рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається Верховною Радою України. Так, у п. 4 ст. 81 зазначається, що повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України.

М. Томенко нагадав, що він вже неодноразово заявляв про те, що діти керівників попереднього політичного режиму – В. Януковича, М. Азарова та В. Пшонки – повинні бути позбавлені депутатських мандатів, і Верховна Рада має дати право їх арештовувати за кримінальними справами, що проти них відкриті.

«Враховуючи, що Генеральна прокуратура досі не проявляє активності у цьому напрямку, але у ситуації з сином В. Пшонки (якщо ця інформація підтверджується), то громадянство Росії – достатньо необхідна умова для позбавлення його депутатського мандата вже на цій підставі, не чекаючи відповідного подання Генпрокуратури», – зазначив Микола Томенко.