4 вересня: це цікаво знати

4 Вересня 2020 15:51

Цей день в історії:

476 — голова германських найманців на римський службі Одоакр скинув останнього імператора Західної Римської Імперії Ромула Августула. Традиційно ця дата вважається датою падіння Західної Римської імперії.

1837 — американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання й приймання повідомлень знаками (азбука Морзе).

1870 — після зречення Наполеона III, котрий здався в полон пруським військам після поразки біля Седана, Жюль Фавр і Леон Гамбетта проголосили в Парижі Третю республіку і сформували уряд національної оборони.

1885 — у Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування.

1886 — останній американський індіанець — воїн Джеронімо здався в Аризоні. Після ув’язнення він став фермером та радником армії США.

1888 — американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку — «Кодак»

1920 — Головний Отаман Армії УНР С.Петлюра затвердив «Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заступають», де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе Української Народної Республіки.

1928 — затверджено новий український правопис («скрипниківський»), який діяв до 1933.

1938 — створено Українську Національну Оборону («Карпатська Січ»), яку очолив Степан Росоха.

1965 — у київському кінотеатрі «Україна» під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 — над будинком Верховної Ради у Києві вперше піднято жовто-блакитний прапор.

Народились:

1596 — Константин Гюйгенс (Constantijn Huygens), нідерландський поет, учений й композитор.

1768 — Франсуа-Рене де Шатобріан, франкомовний бретонський письменник, політик і дипломат, один з засновників романтизму у франкомовній літературі.

1809 — Юліуш Словацький (Juliusz Słowacki) (пом. 1849), видатний поет-романтик, поряд з Міцкевичем (Adam Mickiewicz) і Красіньским (Zygmunt Krasiński) творець польської романтичної драми.

1824 — Антон Брукнер (Josef Anton Bruckner) (пом. 1896), австрійський композитор, органіст, педагог.

1874 — Олександр Вишневський, радянський військовий хірург, творець знаменитої лікувальної мазі.

1889 — Остап Бобикевич, український композитор і піаніст, інженер.

1896 — Антонен Арто (Antonin Artaud) (пом. 1948), французький драматург.

1897 — Михайло Кауфман, радянський кінорежисер, кінооператор. Один з основоположників сучасного документального кіно.

1904 — Крістіан-Жак (Christian-Jaque — Christian Maudet) (ум. 1994), французький кинорежисер («Фанфан-Тюльпан», «Закон є закон», «Бабетта йде на війну»).

1908 — Едвард Дмитрик (Edward Dmytryk) (пом. 1999), американський кінорежисер українського походження, входить до списку десяти найкращих кінорежисерів за всю історію американського кіно. («Молоді леви», «Шалако»).

1990 — Ольга Харлан, українська фехтувальниця (шабля), олімпійська чемпіонка Пекіна в командній першості.