Їдемо на море за 10% від ціни путівки – через соцстрах

19 Червня 2014 10:00
vsim.ua

vsim.ua

Відпочити, а заодно й оздоровитися, мріє чимало хмельничан, адже далеко не кожен може похвалитися чудовим здоров’ям. За тритижневу путівку до санаторію, наприклад, в Одесі доведеться в середньому викласти близько 6,5 тисячі гривень. Також самостійно доведеться сплатити кошти за дорогу. Маючи невелику зарплатню, назбирати таку суму непросто

Вихід є – певний відсоток коштів з кожної нашої зарплати сплачується до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Саме через нього і можна дістати путівку у санаторій, заплативши всього 10-20 % її вартості.

Хто ж зможе розраховувати на знижки, та які документи потрібно для цього підготувати? Аби з’ясувати ці питання, журналісти «ВСІМ» звернулися до Хмельницької міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

– Відпочити та пролікуватися мають змогу хмельничани, які працюють офіційно, уже через шість місяців роботи, тобто з першою відпусткою, – каже директор Хмельницької міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Микола Федак. – Механізм отримання путівки такий: потрібно написати заяву комісії по соціальному страхуванню або уповноваженому з питань соціального страхування, завірити її у керівника підприємства, фірми чи організації будь-якої форми власності – державної чи приватної. Головна умова – підприємство чи організація мають бути застрахованими й сплачували відповідні нески. І, звісно, людина, яка претендує на путівку, повинна мати медичну довідку форми 070/0, з якої випливає, що працівникові необхідне санаторно-курортне лікування.

Документ береться у поліклініці. У довідці також має бути зазначено, в яку пору року та на якому курорті повинно проходити лікування. Потім її слід віддати голові комісії соціального страхування підприємства, на якому ви працюєте.

Цього року на Хмельницький виділили 3,6 мільйона гривень для закупівлі путівок. Людей, які хочуть поїхати в санаторій, зрозуміло, значно більше, ніж путівок. Тому відбувається певний розподіл між працівниками. У виграші завжди залишається той, хто звернувся раніше. Найкраще заяву на путівку в санаторій написати наприкінці року або на початку наступного. Можна писати і зараз, у розпал відпусток, але, звісно ж, отримаєте її за залишковим принципом.

Якщо ви отримали від лікаря довідку, де вказано, що ви потребуєте санаторно-курортного лікування і на вашому підприємстві є соцстрахівські путівки, за неї слід буде заплатити лише 20 % вартості. За путівку до санаторію матері та дитини – 10 %.
Також цього року є великий вибір путівок для відпочинку дітей у літніх таборах Хмельниччини, Вінниччини, Одещини, Івано-Франківщини та у інші області.

Джерело: "ВСІМ"