З 1 липня вода для хмельничан подорожчає на 3 гривні

19 Червня 2014 08:02
water-filter.by

water-filter.by

Збиткові тарифи на воду нова влада вирішила привести до їх справжньої собівартості, тому з липня в місті почнуть діти нові ціни з водовідведення та водопостачання.

Відтепер тарифи будуть єдиними для всіх – як для населення, так і для підприємств та бюджетних установ.

Відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, у місті встановлюються нові тарифи на послуги водопостачання та водовідведення. З першого липня для населення вартість відпуску 1 кубічного метра води становитиме 3,84 гривні, а відведення та очищення 1 кубічного метра стоків – 4,09 гривні. Загалом ціна за куб підніметься на 2,97 гривні і становитиме 7 гривень 93 копійки.

Тарифи – повноцінні

– Питання зміни тарифів на воду повинно було порушитися вже давно. Останній раз ціни переглядалися у 2007 році, а потім відбувалося лише коригування через зростання цін на електроенергію. Підприємство працювало за збитковими тарифами, а різницю покривала держава, – каже директор міського комунального підприємства «Хмельницькводоканал» Віталій Кавун.

За словами директора, тепер держава не буде відшкодовувати різницю у тарифах, а самі тарифи вже будуть приведені до собівартості.

– Якщо ми хочемо йти у Європу, то нам потрібні кошти на розвиток, на покращення послуг з водопостачання, на заміну обладнання. Раніше ми вкладали кошти в оновлення системи подачі води, а тепер будемо робити акцент на каналізаційну систему, тому й тариф на очистку води трохи вищий вартості подачі самої води, – пояснює Віталій Кавун.

Буде допомога

Як запевняє керівник підприємства, ті верстви населення, для яких нові ціни на воду будуть зависокими, отримуватимуть допомогу від держави.

– Раніше держава, відшкодовуючи різницю у тарифах, тим самим фінансувала всіх мешканців міста, не зважаючи на їх соціальний стан. Це був популістський підхід. Тепер такого не буде, проте держава бере на себе зобов’язання допомогти малозабезпеченим родинам – будуть надаватися пільги та призначатися субсидії, – каже комунальник.

– Якщо порівняти тарифи у Хмельницькому з іншими містами, то вони у 1,5-2 рази менші.

На сьогоднішній день 20 міст України вже змінили тарифи на водовідведення та водопостачання, і Хмельницький у цьому списку на 16-му місці. Дешевші ціни на воду лише у Кременчуку, Дрогобичі, Черкасах та Тернополі, – запевняє керівник підприємства.

Вода якісна

Питну воду хмельничани отримують з 6-ти водозаборів, 90 % – це Чернелівський водогін.

– Вода в кранах хмельничан тече чиста, артезіанська. Ми не піддаємо її додатковій обробці, не добавляємо ніякої хімії, йде тільки профілактичне хлорування, – каже Віталій Кавун.

Багато коштів витрачає підприємство на ремонтні та відновлювальні роботи. Аварій на Чернелівському водогоні стало набагато менше.

– Цього року жодної зупинки подачі води через Чернелівку не було. Ми проводили планові роботи на насосній станції, але люди цього не відчули, бо вода мешканцям міста подавалася. В минулому році було 8 аварій, проте лише дві з них були із припиненням водопостачання. У 2012 році ввели в експлуатацію 10 кілометрів нового водогону, у 2013 – ще два, і поміняли чотири глибинних насоси. Цього року, на жаль, ніякого будівництва не планується через брак коштів. А взагалі-то залишилося добудувати 22 кілометри водогону, – констатує директор.

Джерело: "ВСІМ"